APEL SGH: Bravo graditelji, ali siguran rad, ponajprije!

Zagreb, 8. siječnja 2021. – Sindikat graditeljstva Hrvatske (SGH) uputio je apel svojim članovima, ali i svim ostalim sudionicima sanacije štete u potresima razorenim područjima za obveznim korištenjem sve potrebne zaštitne opreme i rad sukladan propisanim mjerama zaštite na radu. SGH je zatražio i od  poslodavaca da radnicima osiguraju takav rad, a od stožera civilne zaštite i svih drugih nadležnih tijela na nacionalnoj i lokalnoj razini da sa svojih pozicija inzistiraju na striktnom provođenju pravila i mjera zaštite na radu i preventivno djeluju na sprječavanju nezgoda na ovim vrlo zahtjevnim i opasnim poslovima.

Apel SGH u cijelosti pročitajte u nastavku:

Zahvaljujemo svima, posebice našim članovima, kao i njihovim poslodavcima koji neumorno, od prvoga dana, sudjeluju u pružanju žurne pomoći u saniranju šteta koje ugrožavaju zdravlje i život stanovništva na područjima zahvaćenim katastrofalnim potresom u Petrinji, Glini, Sisku i svim drugim mjestima na području Sisačko-moslavačke županije i šire.

Bravo graditelji, ali, opreza nikada dosta, jer obavljanje takvih teških i opasnih poslova u ovim okolnostima predstavlja dodatnu opasnost kako za same radnike, tako i za sve druge!  

Prisjetimo se kako su nepravilnosti u radu i nepridržavanje mjera zaštite na radu na opasnim poslovima žurnog saniranja šteta od potresa na visini, na području Grada Zagreba i okolice, u proljeće prošle godine završile kobno za dvojicu radnika koji su smrtno stradali. Na žalost, takve   nepravilnosti i propusti i dalje su česta pojava. Sada su svakodnevno prisutne i na sanacijama šteta na područjima zahvaćenim katastrofalnim potresom u Sisačko-moslavačkoj županiji i šire. 

Iako neizmjerno zahvalni, zabrinuti smo za živote i zdravlje naših članova, građevinskih radnika, ali i  svih drugih koji neumorno rade na sanaciji šteta u teškim uvjetima, posebice na velikoj visini. Pri tome često improviziraju i ne pridržavaju se pravila struke i mjera zaštite na radu. Osim toga, svi oni su osim fizičkim, izloženi i teškim psihičkim naporima što dodatno povećava rizike za nezgode.

Stoga apeliramo na naše članove i sve druge sudionike sanacije šteta na obvezno korištenje sve potrebne zaštitne opreme i rad sukladan propisanim mjerama zaštite na radu. Od njihovih poslodavaca i nadređenih zahtijevamo da im to, ma koliko god bilo komplicirano, i osiguraju, jer temelj zaštite na radu je upravo prevencija odnosno poduzimanje mjere u radnom postupku radi  sprječavanja ili smanjivanja rizika od nezgoda na radu. Također, upozoravamo i zahtijevamo od  stožera civilne zaštite i svih drugih nadležnih tijela na nacionalnoj i lokalnoj razini da sa svojih pozicija također inzistiraju na striktnom provođenju pravila i mjera zaštite na radu i preventivno djeluju na sprječavanju nezgoda na ovim vrlo zahtjevnim i opasnim poslovima.