Apel SGH poslodavcima: Osigurajte radnicima siguran rad u uvjetima visokih temperatura!

Zagreb, 2. srpnja 2019. - S početkom srpnja podsjećamo na apel Sindikata graditeljstva Hrvatske upućem sredinom lipnja poslodavcima radi osiguranja sigurnog rada radnicima u uvjetima visokih temperatura.

- Ako do sada niste proveli mjere ili ste ih proveli samo djelomično, apeliramo da poduzmete sve potrebne mjere za siguran rad radnika koji rade u takvim uvjetima, posebice onih koji rade na otvorenom, jer su izloženi velikom riziku od sunčanog udara, sunčanice i opeklina na izlaganju suncu. Apeliramo i da svim radnicima koji rade u takvim uvjetima isplaćujete dodatak na plaću sukladno Kolektivnom ugovora za graditeljstvo ili kućnim kolektivnim ugovorima ili aktima poslodavca, navodi se, među ostalim, u apelu SGH.

Kako u hrvatskom zakonodavstvu iz područja zaštite na radu nisu propisani minimalni zahtjevi u pogledu uvjeta rada radnika na otvorenom na visokim temperaturama kako bi se zaštitilo njihovo zdravlje na radnom mjestu, SGH podsjeća na:

Smjernicu dobre prakse - rad na otvorenom u uvjetima visokih temperatura  _Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, 2016.

Preporuke prilikom rada u uvjetima visokih temperatura _ Zavod za unapređenje zaštite na radu, 2016.