O problemima zaposlenih u Hrvatskim vodama Odjelu hidrotehnički objekti

Zagreb, 5. prosinca 2019. – Predstavnici Sindikata poljoprivrede, prehrambene industrije i vodoprivrede Hrvatske (SPIV) i SSSH sastali su se jučer s predstavnicima Hrvatskih voda kako bi razgovarali o problemima zaposlenih u Hrvatskim vodama Odjelu hidrotehnički objekti.

Među ostalim, sindikalna strana problematizirala je pitanje stimulacije iznoseći kako odgovorni rade diskriminaciju u pogledu ostvarivanja prava na visinu stimulacije zaposlenih u HV Odjelu hidrotehnički objekti u odnosu na ostale zaposlene u Hrvatskim vodama. Predstavnici SPIV-a i SSSH zatražili su pisano očitovanje u vezi navedenoga.

Tema razgovora bio je i zahtjev predstavnika SPIV-a i SSSH o primjeni prava iz Kolektivnog ugovora Hrvatskih voda na sve zaposlene u društvu kada je u pitanju primjena materijalnog prava u pripravnosti, prekovremenoga rada i ostalim dodacima na plaću radnika. A razgovaralo se i o prijevoznim troškovima zaposlenih na poslovima strojara i rukovatelja.

Također se razgovaralo i o Dodatku kolektivnom ugovoru Hrvatskih voda gdje će sindikalna podružnica SPIV-a HV Odjel hidrotehnički objekti dostaviti svoje prijedloge dogovorene u KU-u koji nije potpisan zbog pripajanja HV- Hidrotehničkih objekata Hrvatskim vodama. Riječ je o dogovorenim specifičnostima pojedinih radnih mjesta u, danas, Odjelu HV-a.

U sindikalnoj delegaciji su bili: predsjednik Koordinacije SPIV-a sindikalnih podružnica  Hrvatske vode – hidrotehnički objekti Nenad Pejnović, predsjednik Radničkog vijeća Hrvatske vode – hidrotehnički objekti Mladen Pracaić, predsjednik SSSH Mladen Novosel i koordinatorica sindikalnog organiziranja i učlanjivanja SSSH Đurđica Kahlina.

Podsjetimo, svi radnici Hrvatskih voda – hidrotehničkih objekata su s 18. listopadom 2019. godine prešli u Hrvatske vode, zadržavajući, pritom, sva stečena prava. Unutar Hrvatskih voda Hidrotehnički objekti su organizacijska cjelina koja ima direktora, što znači da sve svoje dosadašnje specifične poslove obavljaju i dalje.