Predsjednica SOMK-a o napadima roditelja na odgojitelje

Zagreb, 12. kolovoza 2019. -  Nakon objave kako bi radnici u sustavu odgoja i obrazovanja do kraja godine trebali dobiti status službene osobe, RTL je razgovarao s predstavnicima odgojitelja, ali i profesorom koji je prijetnje doživio od učenika, ali i od njihovih roditelja. 

Izmjenama kaznenog zakona napadi na njih tretirali bi se po službenoj dužnosti, pa očekuju da bi to smanjilo nasilje i podiglo sigurnost u školama, dječjim vrtićima i drugim odgojno-obrazovnim ustanovama.

- To su obično verbalni napadi često pred djecom gdje su odgajatelji u teškoj situaciji. Morate biti maksimalno profesionalni, zaštititi prava i interes djeteta, a s druge strane osobno ste izloženi stresnoj i mučnoj situaciji. Takvih situacija ima i gotovo da u Hrvatskoj ne postoji predškolska ustanova koja se nije susrela s takvim oblikom napada od strane roditelja prema odgojiteljima, komentirala je situacije napada roditelja na odgojitelje predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske Božica Žilić.

Cijeli prilog RTL televizije pogledajte na:
Ministrica Divjak o povišicama u obrazovnom sektoru: 'Doći ćemo do kvalitetnih rješenja'  _rtl.hr