Sindikalna podružnica SSP-EKN pomaže članovima i radnicima HiPP-a

Glina, 8. siječnja 2021. - Bit je pomoći ljudima! Stoga je i HiPP Croatia s proizvodnim pogonom u Glini, otvorio poseban račun za pomoć svojim radnicima čiji su domovi stradali u nedavnom razornom potresu.

Tvornica HiPP u Glini generaciji radnika s više staža u Plivi, Fidelti, Generi, Cedeviti, Nevi, Hospiri, Kvascu poznatija je kao Vivera - tvornica dječje hrane. Svi su oni dio Sindikata EKN-a Hrvatske, sindikalne podružnice SSP-EKN, koja je također uplatila donaciju na poseban račun za pomoć radnicima HiPP-a.

Glavna sindikalna povjerenica SSP-EKN-a Aleksandra Dučkić, u društvu predsjednika Sindikata EKN-a Hrvatske Željka Klausa i sindikalnog povjerenika u HiPP-u Miroslava Perekovića, sastala se jučer u prostorijama tvornice s direktorom HiPP-a Darkom Baljakom.

Kako se moglo čuti tijekom razgovora, temeljem Kolektivnog ugovora sklopljenog za HiPP, svim će radnicima biti isplaćena pomoć za otklanjanje štetnih posljedica nastalih elementarnim nepogodama u iznosu 2.500 kuna.

Formirat će se i komisija koja će, većim dijelom, biti sastavljena od radnika, a temeljem čijeg će se mišljenja, sukladno prioritetima, novci prikupljeni donacijama na posebnom računu adekvatno raspodijeliti i isplatiti potrebitim radnicima.

Radnici HiPP-a jedva čekaju početi raditi, jer raditi se mora. Bez rada i radnih mjesta nema ni oporavka, nema života na Banovini. Određeni dio radnika pomaže pri sanaciji nastalih oštećenja na tvornici, ali sama proizvodnja zasigurno neće krenuti još mjesec dana.

U glinskom kraju praktički nema nikoga tko nije pretrpio barem manje oštećenje stambenog objekta. Među njima je i naš Miroslav Pereković, čiju smo kuću obišli po završetku razgovora s direktorom HiPP-a. Statičari su joj dodijelili žutu naljepnicu s oznakom „privremeno neupotrebljivo“. Upravo se statičari željno očekuju u brojnim kućama, pa ne čudi što je susjeda mislila da smo mi jedni od njih.
Iako kuća nije sigurna, Miroslav sa suprugom, na vlastitu odgovornost, boravi u svojoj kući tijekom dana. Noći su druga priča. Previše se straha uvuklo u ljude, pa supruga spava u kombiju. Kako i ne bi kada tlo i dalje podrhtava. Kratko se zatreslo i tijekom našeg posjeta. Zveckanje stakala u gornjem dijelu kuće odzvanjalo je dvorištem. Voćke su se ljuljale.

Prije povratka svojim kućama posjetili smo i članove SSP-EKN iz Lekenika, koji rade u Plivi, a s kojima smo se našli u, također potresom oštećenom, Letovaniću.

Kako je i naš posjet Glini potvrdio, uz osiguranje krova nad glavom, lijepa riječ i osjećaj da nisu sami i zaboravljeni sada su potrebni stanovnicima potresom razrušenih područja.

Vrijedni su to ljudi. Mnogi su i danas bili na krovovima i popravljali štetu koje su napravili urušeni dimnjaci. Pomažu svi koji mogu. No, kompletna sanacija postojećih i izgradnja novih kuća i pratećih objekata će potrajati.

Ne smijemo dopustiti da ti ljudi klonu duhom. Ne smijemo ih zaboraviti i nakon mjesec, dva, tri… Podrška i pomoć će, zasigurno, još uvijek trebati.

Svatko tko želi pomoći radnicima glinskog HiPP-a može to učiniti uplatom na poseban račun.

Broj računa za doznake iz RH:
HR3724070001500013110

Broj računa za doznake iz inozemstva:
IBAN: HR3724070001500013110
SWIFT (BIC): OTPVHR2X
BANK: OTP banka Hrvatska d.d., Domovinskog rata 61, 21000 Split, Croatia.

Opis plaćanja: Donacija za stradale u potresu

Hvala vam od srca.