Godišnji izvještaj Međunarodne konfederacije sindikata o kršenju sindikalnih prava

Bruxelles, 12. lipnja 2013. – Međunarodna konfederacija sindikata (MKS/ITUC) objavila je godišnji izvještaj o kršenju sindikalnih prava u svijetu. Ovogodišnji izvještaj donosi pregled kršenja sindikalnih prava u 87 zemalja u kojima su sindikati, unatoč međunarodnim i nacionalnim pravnim dokumentima koji jamče slobodu sindikalnog organiziranja i kolektivnog pregovaranja, i dalje izloženi teškim kršenjima svojih prava.

Nažalost, među 87 zemalja nalazi se i Hrvatska, s tri zabilježena slučaja kršenja sindikalnih prava – otkaz jednom sindikalnom povjereniku (Zagrebački holding), usvajanje zakona o reprezentativnosti koji zbog kompliciranih procedura usporava kolektivno pregovaranje, a zbog povoljnijeg položaja koji daje strukovnim sindikatima potiče daljnju fragmentaciju sindikalne scene, te jednostrano otkazivanje kolektivnog ugovora u javnom sektoru od strane Vlade RH.

Među 87 obrađenih zemalja, najlošija je situacija u Burmi/Mianmaru, Bahreinu, Fidžiju, Gvatemali, Svazilandu, Zimbabvu i Gruziji, gdje su sindikalisti izloženi ekstermnim rizicima, uključujući i opasnost po život.

U više od polovice analiziranih zemalja, radnici dobivaju otkaz ili su na drugi način diskriminirni zbog članstva u sindikatu. Izvještaj obuhvaća detaljne informacije o fizičkom nasilju nad članovima sindikata zbog njihovog sindikalnog djelovanja u 24 zemlje. Na primjer, 18 sindikalista ubijeno je u Kolumbiji tijekom 2012. godine, a još najmanje četiri tijekom ove godine. Policija je u siječnju 2013. godine ubila dva radnika u Sierra Leoneu zbog prosvjeda kojim su traženi bolji uvjete rada u rudnicima. Kolektivno je pregovaranje ozbiljno oslabljeno u zemljama sa jakim industrijskim odnosima kao što su Portugal, Grčka, Rumunjska, Španjolska i Italija.

Gvatemala je za sindikaliste postala najopasnija zemlja svijeta. Od 2007. godine, ubijena su najmanje 53 sindikalna čelnika i predstavnika, a značajan je broj pokušaja ubojstava, mučenja, otmica, provala i prijetnji smrću, što je stvorilo ozračje straha i nasilja, a ostvarenje sindikalnih prava postaje nemoguće.

"Stotine milijuna radnih ljudi, u zemljama u razvoju i industrijskim zemljama, uskraćeni su za svoja temeljna prava, kao što su pravo na udruživanje i kolektivno pregovaranje", rekla je Sharan Burrow, glavna tajnica MKS-a. "Za mnoge, posebno one na nesigurnim radnim mjestima, ovo uskraćivanje unosi nemir u njihove živote, jer rade izrazito dugo radno vrijeme u opasnim ili nezdravim situacijama, a njihova zarada je tako mala da ne mogu izdržavati ni sebe ni svoje obitelji. Nepoštivanje radničkih prava povećalo je nejednakost širom svijeta, a ta je nejednakost pokrenula globalnu ekonomsku krizu i stoji na putu oporavka".

Cjeloviti izvještaj možete pročitati ovdje.