SSSH na Tripartitnom socijalnom samitu: Radnici trebaju hitan plan oporavka

U utorak, 23. lipnja, održan je virtualni Tripartitni socijalni samit o doprinosu socijalnih partnera u pokretanju rasta i zapošljavanja u kontekstu pandemije COVID-19.

Temelj rasprava bile su sljedeće podteme:

  •     gospodarska i socijalna kriza povezana s izbijanjem bolesti COVID-19
  •     strategija za postupno ukidanje mjera ograničavanja kretanja
  •     plan oporavka koji je predložila Europska komisija, uključujući instrument  Next Generation EU
  •     autonomni sporazum socijalnih partnera o digitalizaciji.

Na samitu su sudjelovali predstavnici europskih institucija - predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović u ime države predsjedateljice Vijećem EU i predstavnici socijalnih partnera. U sindikalnoj delegaciji Europske konfederacije sindikata sudjelovala je i Sunčica Brnardić, savjetnica za radno i socijalno pravo SSSH.

Na samitu je istaknuta uloga socijalnog dijaloga i angažmana socijalnih partnera o ekonomskom i socijalnom oporavku koji mora biti utemeljen na jačanju otpornosti gospodarstva i zelenoj i digitalnoj transformaciji. Također su razmijenjena stajališta o Planu oporavka koji je predložila Europska komisija. Tom prigodom Brnardić je istakla da europski radnici trebaju Plan oporavka te da je potrebno da ga države članice što prije odobre, i pozvala premijera Plenkovića za odlučnije korake oko toga u Vijeću. Brnardić je također komentirala očekivanja socijalnih partnera od hrvatskog predsjedanja i potrebu jačanja socijalnoj dijaloga i kolektivnog pregovaranja u Hrvatskoj.

Glavni tajnik Europske konfederacije sindikata Luca Visentini rekao je da su sindikati ujedinjeni oko donošenja europskog plana oporavka za spašavanje radnih mjesta i tvrtki. “Nema vremena za gubljenje kada je već 60 milijuna radnika privremeno ili trajno izgubilo posao i milijuni tvrtki, pogotovo malih i srednjih poduzeća su u riziku od bankrota. Plan oporavka je jedini način da se osigura pravednija, zelenija i ujedinjenija Europa i treba stići do radnika i tvrtki na vrijeme kako bi pomogao. Plan kao i sve hitne mjere moraju biti implementirane kroz stvarnu uključenost sindikata na svim razinama", rekao je Visentini.

Na Samitu je predstavljen i Autonomni sporazum o digitalizaciji koji su potpisali  Europska konfederacija sindikata i poslodavačke udruge na europskoj razini. “Tranzicija k digitalnoj ekonomiji i radu je važan dio plana i novog sporazuma socijalnih partnera o digitalizaciji koji će pomoći osigurati tranziciju koja je pravedna prema radnicima. Sada nam ostaje implementacija na nacionalnoj, sektorskoj, kao i razini kompanije i radnog mjesta", zaključio je Luca Visentini.