Čestitka SSSH novoizabranome Predsjedniku RH

Zagreb, 8. siječnja 2020. - U ime SSSH i svoje osobno, predsjednik SSSH Mladen Novosel uputio je čestitku Zoranu Milanoviću povodom izbora na dužnost Predsjednika Republike Hrvatske.

- Kao što ste i sami više puta istakli, Predsjednik Republike nema velike izvršne ovlasti, ali svojim stavovima, porukama i primjerom može znatno utjecati na opću društvenu atmosferu i smjer kojim se Hrvatska kreće.

SSSH se zalaže za razvoj Hrvatske kao demokratske i socijalne države, kako je i određena Ustavom, te zemlje vladavine prava i poštivanja ljudskih, radnih i sindikalnih prava i sloboda. Zalažemo se za društvo socijalne pravde i državu koja sustavno radi na smanjivanju društvenih nejednakosti i siromaštva. Kroz socijalni dijalog i kolektivno pregovaranje aktivno djelujemo na oblikovanju i provedbi politika kojima je cilj postizanje pune zaposlenosti, podizanje kvalitete radnih mjesta i rast životnog standarda. Osim što izravno proizlaze iz Ustava, vjerujemo da o ovim vrijednostima u našem društvu postoji i vrlo visok stupanj konsenzusa.

O našem nastojanju da aktivno doprinesemo društveno-ekonomskom razvoju govori i naš koncept Rad po mjeri čovjeka koji sadrži prijedlog niza mjera za poboljšanje kvalitete radnih mjesta u Hrvatskoj i na temelju kojega smo spremni razgovarati i surađivati sa svima koji žele izgrađivati Hrvatsku kao zemlju zadovoljnih ljudi, zemlju u koju se dolazi, a ne odlazi.

Vjerujem da ćete u svome mandatu, a u skladu s predsjedničkim ovlastima, osobno djelovati na ostvarenju ovakve, Ustavom definirane Hrvatske. Bude li tako, u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske, najorganiziranijoj hrvatskoj sindikalnoj središnjici koja predstavlja radnike privatnog i javnog sektora, uvijek ćete imati ozbiljnog i konstruktivnog sugovornika, navodi se u čestitki.