Dan SSSH, 13. svibnja

Zagreb, 13. svibnja 2019. - Na današnji dan, 13. svibnja, Savez samostalnih sindikata Hrvatske obilježava 29. obljetnicu svojega osnutka.

U proteklih 29 godina, SSSH je prepoznat kao relevantan socijalni partner Vladi RH i Hrvatskoj udruzi poslodavaca, te sudjeluje u radu Gospodarsko-socijalnog vijeća, tijela koje ima zadaću usuglašavanja ili približavanja stavova o ekonomsko-socijalnim smjernicama državne politike i djeluje kao forum za socijalni dijalog. SSSH je punopravni član Europske konfederacije sindikata (ETUC/EKS), putem koje sudjeluje u socijalnom dijalogu na razini EU, te je također član Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC/MKS).

Na temelju priloženih dokaza o ispunjavanju kriterija reprezentativnosti u skladu sa Zakonom o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata, odnosno broja članova iskazanih na dan 30. studenoga 2017., Povjerenstvo za utvrđivanje reprezentativnosti je utvrdilo da je u SSSH udruženo 25 sindikata od kojih najmanje pet djeluje u različitim područjima djelatnosti utvrđenima NKD-om 2007., s ukupno 94.622 člana. SSSH ima područni ured u 21 županiji i 35 zaposlenih na temelju ugovora o radu na neodređeno vrijeme, u punom radnom vremenu.
 

Kako je tekao "životni put" SSSH prisjetimo se u video prilogu što smo ga radili povodom 25. obljetnice: