Dan žena: Vrijeme je da se organiziramo!

Zagreb, 8. ožujka 2019. – Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, Ženska sekcija Saveza samostalnih sindikata Hrvatske održala je u Radničkom domu konferenciju na kojoj se raspravljalo o položaju radnica u Hrvatskoj, te zaključeno kako se borba za prava žena nastavlja, jer nije dosegnuta zadovoljavajuća razina, posebice u području rada. Za rad po mjeri žena i muškaraca trebamo se izboriti svi zajedno. Kolektivni ugovori nam tu mogu poslužiti kao djelotvoran alat. Vrijeme je da se organiziramo! Vrijeme da svi zajedno, žene i muškarci, budemo aktivni!

Pravo je radnika dobiti plaću za obavljeni rad, a odgovornost države da se to pravo poštuje. Od Vlade se očekuje i uspostava cjelovite politike plaća koja će osigurati postupno smanjivanje jaza između najviših i najnižih plaća, kao i smanjivanje razlike u plaćama muškaraca i žena za iste poslove. Manje plaće žena znače i manje mirovine, te veću bijedu umirovljenica.

Jednaka plaća za muškarce i žene jedno je od temeljnih načela Europske umnije, međutim daleko smo od ostvarivanja toga cilja.  Ako nastavimo sadašnjim tempom ekonomska jednakost neće biti dostignuta sljedećih 170 godina.

S obzirom na prisutnost kolegica i kolega iz raznih sindikata udruženih u SSSH, čula su se i razna svjedočanstva, situacije s kojima se svakodnevno susreću radnice na poslu. Posebice je skrenuta pozornost na praksu uskrate dijela neoporeziva iznosa za radne rezultate radnicama koje su bile na godišnjem ili bolovanju zbog njege člana obitelji, svjedočanstva o vrijeđanju zbog godina ili članstva u sindikatu.

Prezentirana je i zastupljenost žena u tijelima odlučivanja SSSH i udruženih sindikata, iz kojih je, među ostalim, vidljiva veća zastupljenost žena u statutarnim i nadzornim odborima sindikata, u odnosu na druga tijela.

Sudionici konferencije iskazali su potporu današnjem Noćnom maršu za 8. Mart u Zagrebu u organizaciji Feminističkog kolektiva fAKTIV.

Pozivaju se sve članice i članovi da dođu na Marš (polazak s Trga žrtava fašizma, u 18 sati)! Živio 8. mart!