Hrvatska među šest zemalja EU u kojima su plaće niže nego prije deset godina

Zagreb, 4. veljače 2020. - Hrvatska se našla u skupini šest zemalja Europske unije u kojima su radnici u prosjeku plaćeni manje nego prije deset godina.

Prema podacima Europskog sindikalnog instituta (ETUI), koje je danas objavila Europska konfederacija sindikata (ETUC), čiji je SSSH član, prosječni paket plaća, prilagođen inflaciji, uključujući doprinose za socijalno osiguranje i naknade za plaće, u Grčkoj se smanjio 15 posto, u Cipru sedam posto, u Hrvatskoj pet posto, Španjolskoj i Portugalu četiri posto, a u Italiji dva posto.

U istome razdoblju, od 2010. do 2019. godine, prosječni paketi plaća gotovo su stagnirali, te porasli tek za 0,1 posto u Finskoj, te 1,5 posto u Belgiji i Nizozemskoj.

- Radnici u šest zemalja Europske unije u gorem su stanju nego što su bili prije deset godina, komentirala je Esther Lynch, zamjenica glavnog tajnika ETUC-a, te dodala:

- Čelnici EU vole pričati o tzv. oporavku, no kriza za milijune radnika u mnogim zemljama EU-a nije gotova. EU mora učiniti puno više u promoviranju povećanja plaća i minimalnih plaća, te podupiranju jačeg kolektivnog pregovaranja u gotovo svim zemljana EU-a.

Original priopćenja _ ETUC

- Sukladno metodološkom obliku, koji je primijenio ETUC, neto kompenzacije za radnika s medijalnom plaćom u RH u razdoblju 2010.-2019. bile su realno pet posto niže, što samo ukazuje na jošuvijek  vrlo težak položaj 50 posto radnika u Hrvatskoj koji su bili najviše pogođeni ekonomskom krizom 2008.-2013. godine. Za njih se položaj nije značajnije popravio u godinama ekonomskog oporavka, nakon 2014. godine, unatoč rastu neto i minimalne plaće iznad porasta troškova života koji je u razdoblju 2010.-2019. kumulativno iznosio 7,8 posto. Zbog toga ETUC i SSSH inzistiraju na daljem porastu realnih bruto i neto plaća kako bi sve kategorije radnika, a posebice one s najnižim primanjima, poboljšale svoj ekonomski položaj, komentirao je tajnik SSSH Boris Feis.