Hrvatsku čeka novi val novih siromašnih

Zagreb, 14. travnja 2020. - S obzirom na to da je Hrvatska ušla u koronakrizu s izrazito lošim trendovima u siromašenju društva, nema sumnje da nam prijeti moguća eksploziju novog siromaštva. Dio onih koji imaju ušteđevine potrošit će ih, ali postoji i veliki broj onih koji nemaju nikakve ušteđevine, koji su opterećeni kreditima, a sada su ostali bez posla. Po svemu sudeći, Hrvatsku čeka novi val novih siromašnih – onih koji čine radno sposobno stanovništvo, ali su iznenada ostali bez ikakvih primanja i završili su na minimalnim državnim dotacijama koje jedva pokrivaju egzistencijalne potrebe. A zbog karantene su posve onemogućeni da traže novi posao, u Hrvatskoj ili u inozemstvu.

O trendu nastanka novih siromašnih i mogućim posljedicama, te spremnosti države i društva da odgovori na taj izazov novinarka portala net.hr Đurđica Klancir razgovarala je s prof. dr. Renatom Matićem, poznatim sociologom, predavačem na Hrvatskim studijima u Zagrebu.

 - Sad je na redu odlučnost, jer puno toga se može ublažiti proaktivnom strategijom onih koji donose ključne odluke. Dio problema je ublažen mjerama koje je donijela Vlada. Ali vidimo da za sada još uvijek nema obuhvatnog dogovora s bankama, osim najave mogućnosti odgode plaćanja. I to je prostor u kojemu se traži i očekuje odlučna akcija vlasti. Čudi me ovaj strah i oprez prema bankama, i čini se kao da bankarski sektor na neki način drži u šaci dobar dio političkih krugova. Nadam se da ipak nije tako i da će se odgovorni i u tom prostoru postaviti odgovorno i odlučno, rekao je prof. dr. Matić. 

Razgovor u cijelosti pročitajte na:

SOCIOLOG O NAŠEM DRUŠTVU U KORONAKRIZI: ‘Vrijeme je za hitni protokol protiv lešinarenja, to nas je već jednom preskupo koštalo’ _net.hr

Foto: Pixabay