Nije u nogometu sve, ali je u šoldima kad si u mirovini!

Zagreb, 19. rujna 2018. - Tisuće ljudi okupile su se početkom rujna diljem Rusije kako bi prosvjedovali protiv planova vlasti o podizanju dobi za odlazak u mirovinu na način da se od 2019. postupno povećava sa 60 na 65 godina za muškarce, te s 55 na 63 godine za žene. Reforma mirovinskog sustava najavljena je još prije dva i pol mjeseca, početkom Svjetskoga nogometnog prvenstva održanog u Rusiji, što nameće zaključak o namjeri vlasti da loše vijesti prikriju u euforiji koja je pratila taj veliki sportski događaj.

Nekako poznato?

SSSH, NHS i HURS su 12. srpnja pred Vladom i Hrvatskim saborom održali akciju protiv najavljene mirovinske reforme kojom se predviđa ubrzano dizanje dobi za odlazak u starosnu mirovinu na 67 godina (od 2031. umjesto od 2038.),  čemu prethodi ubrzanje izjednačavanja žena s muškarcima na 65 godina (od 2027. umjesto od 2030.),  te povećanje penalizacije  prijevremenog umirovljenja  i pooštravanje kriterija za starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika (umjesto 60 godina života/41 godinu staža, 61/41 od 2019., a 62/41 od 2027., i ukidanje povećanja mirovine po 0,15 posto za svaki mjesec dužeg ostanka na radu). Saborskim zastupnicima i članovima Vlade dijelili su pismo s argumentima protiv prijedloga te zahtjevom za dostavu podataka koje su središnjice tražile, a MRMS ih nije dao. Posebice su istakli izostanak socijalnog dijaloga te prisiljenost da reagiraju na ppt prezentacije umjesto da se dijalog vodi temeljem analitičkih podloga.

No, toga dana članovi Vlade nisu bili pretjerano zainteresirani za mirovinsku reformu i sindikalne  argumente i zahtjeve. Sjednicu Vlade održali su odjeveni u dresove hrvatske nogometne reprezentacije. A kako i ne bi, kada su se Vatreni večer prije plasirali u finale!

Čak su i novinari komentirali: Uz dužno poštovanje, niste vijest! Možda, ali mirovinska reforma i nije vijest za samo jedan dan, već je životno pitanje koje se tiče svakoga građanina Hrvatske. Održivost sustava i adekvatnost mirovina treba postaviti na zdrave noge, što znači da je ljude (i radnike i poslodavce) potrebno stimulirati za duži ostanak u svijetu rada, te smanjiti pritisak na sustav.  Prema tome cilju treba odrediti mjere. Mirovinska reforma mora ići u korist radnika i umirovljenika, a ne (ponovno) na njihovu štetu!

Ispričano nas tjera vratiti se točno 20 godina unatrag - ljeto 1998. kada je vijest bila bronca Ćirinih odabranika na prvenstvu u Francuskoj. Tadašnja je Vlada, ohrabrena općom opijenošću nacije uspjehom reprezentacije, pogazila riječ danu sindikatima da će prijedlozi mirovinskih zakona na jesen ići u još jedno čitanje. Zakoni su usvojeni prije ljetnog raspuštanja Sabora, a donijeli su ključnu mirovinsku reformu s čijim se posljedicama i danas borimo. Spomenimo samo okvir za dvostupačno obvezno mirovinsko osiguranje (realizacija zakonima od 2002.), podizanje dobi za starosnu i prijevremenu starosnu mirovinu za pet godina te proširenje obuhvata godina za obračun mirovina s deset najpovoljnijih godina na cijeli radni vijek postupnim povećanjem svake godine za tri godine, što je u praksi  značilo – što duže radiš, manja ti je mirovina!

Prvenstvo 2018. je gotovo. Važno je što prije se „otrijezniti“, shvatiti opasnosti onoga što nam vladajući „kuhaju“  te se, kao i Rusi, tome oduprijeti. Za nas se neće boriti nitko osim nas samih - vladajuće ne zanima naša sigurnost u starosti, već investicijski (mirovinski) fondovi i obećanja koja su dali Europskoj komisiju, Međunarodnom monetarnom fondu, Svjetskoj banci... Jer oni za nas donose jedne zakone, a za sebe posebne – tako su svi pred zakonom jednaki, samo što nemamo jednake zakone. Oduprijeti se možemo samo tako da istoga dana, u isto vrijeme, dođemo svi na isto mjesto i kažemo – dosta!

Tekst je to objavljen u najnovijem broju glasila SSSH Sindikalna akcija.

Akcija se bavi i pitanjem budućnosti hrvatske brodogradnje. Vratili smo se u vrijeme dok još Hrvatska nije bila u Europskoj uniji, restrukturiranju brodogradnje sukladno potpisanim ugovorima o privatizaciji s Vladom RH... Razgovarali smo sa sindikalnim povjerenicima SMH-IS-a u škverovima...
 

Od ostalih tema izdvajamo:

Izmjene poreznih zakona - razaranje sustava spocijalne sigurnosti; Gašenje neovisnih zavoda u sustavu zaštite na radu: Demontaža sustava zaštite na radu!; Sezona: Nema hrvatskoga turizma bez dobrih i zadovoljnih radnika!...

 

 Sindikalna akcija je dostupna isključivo putem pretplate.

Osigurajte glasilo SSSH u svojim podružnicama, na kućnim adresama…

Nazovite 01 46 55 052
ili
nam pišite na
sindikalna-akcija@sssh.hr   ili  marijana.tomic@sssh.hr
te se informirajte o svim detaljima.

NARUDŽBENICA

Stare brojeve Sindikalne akcije možete prelistati OVDJE.