Povećana osnovica za obračun plaće radnicima u Dječjem vrtiću Pjerina Verbanac Labin

Labin, 13. prosinca 2019. - U prostorijama gradske vijećnice Grada Labina ovih su dana, uz nazočnost gradonačelnika grada Labina Valtera Glavičića, načelnice Općine Raša Glorije Paliska, predsjednice SOMK-a Božice Žilić, sindikalne povjerenice SOMK-a Ivane Nikić i pravnog povjerenika u Teritorijalnom uredu SSSH Pula Slobodana Kapora, potpisane II. izmjene i dopune Kolektivnog ugovora za Dječji vrtić Pjerina Verbanac Labin.

Izmjenama i dopunama KU-a povećana je osnovica za obračun plaće za 2,5 posto (novi iznos osnovice 3.599,00 kn), u sistematizaciji radnih mjesta uvedeno je novo radno mjesto - Stručni suradnik-mentor, te su deset posto povećani koeficijenti obračuna plaća radnih mjesta Stručni suradnik-savjetnik i Odgojitelj-mentor.

Gradonačelnik grada Labina Valter Glavičić naglasio je važnost predškolskog odgoja i obrazovanja za razvoj lokalne zajednice, zbog čega Grad Labin i okolne općine, koje gravitiraju predškolskoj ustanovi (općine Raša i Sveta Nedelja), ulažu maksimalne napore, u okvirima proračunskih mogućnosti, za poboljšanjem materijalnog statusa zaposlenih u DV Pjerina Verbanac, kao i poboljšanjem uvjeta rada i boravka djece, investicijama u adaptacije i izgradnju novog vrtića na Vinežu. Naglasio je da je tijekom mandata ove gradske uprave plaća povećana za više od deset posto i izrazio nadu da će dalje nastojati poboljšati status djelatnika Dječjem vrtiću radi približavanja plaćama djelatnicima u osnovnom školstvu, sukladno članku 51. st. 1. Zakona o predškolskom odgoju i naobrazbi.

Predsjednica SOMK-a Božica Žilić izrazila je zahvalu gradonačelniku Grada Labina i načelnici Općine Labin za postizanjem dogovora u smjeru daljnjeg usklađivanja materijalnog položaja radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju s djelatnicima u osnovnom školstvu, navodeći Grad Labin i okolne općine kao pozitivan primjer socijalnog dijaloga za razliku od pojedinih gradova u RH u kojima se odbija socijalni dijalog u dobroj vjeri (kao što je to primjer Grada Knina).

SOMK će uvijek biti konstruktivan partner, s kontinuiranim nastojanjem poboljšanja materijalnog statusa do razine zakonskog usklađivanja s plaćama u osnovnom školstvu kao i praćenjem provedbe Državnog pedagoško standarda koji utječe na kvalitetu usluge i zadovoljstvo roditelja, djece i zaposlenih u dječjem vrtiću.