Prijeti li dječjim vrtićima prekid rada?

Zagreb, 11. rujna 2020. - Provođenjem Uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) za sprečavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 u ustanovama ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja rad radnika u spomenutim ustanovama postao je težak i neizdrživ, na granici psihičke i fizičke iscrpljenosti. Stoga je Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske na današnjoj konferenciji za novinare u Radničkom domu zatražio Nacionalni stožer civilne zaštite, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja da pronađu adekvatna rješenja vezana uz organizaciju rada s djecom, te organizaciju prostora.

Naime, sukladno Uputama, za jednu grupu djece brine jedan odgojitelj, odnosno dva u popodnevnoj smjeni bez „preklapanja“; u prostoriji je potrebno organizirati prehranu djece na način da osoba koja donosi hranu ostavi je na kolicima ili sl. ispred ulaza skupine, te odgojitelj unosi hranu u prostoriju u kojoj borave djeca. Isto tako, treba izbjegavati svaki ulazak drugih osoba (primjerice zbog čišćenja, popravka ili donošenja hrane) tako dugo dok su djeca u prostoriji.

Kako to izgleda u praksi, konkretno kako izgleda rad u grupi djece jasličke dobi u koju je upisano 21 dijete, od kojih 19 dolazi u vrtić, posvjedočila je odgojiteljica Martina:

- Kolegica je sama na ručku. U pola sata treba sama podijeliti ručak, te nahraniti 19-ero djece starih 1,5 - dvije godine, od kojih je šestero djece u fazi odvikavanja od pelena…

- Rješavanje problema i to pod hitno! Ne dogodi li se to, pozvat ću svakog radnika koji radi u dječjim vrtićima u Hrvatskoj na prekid rada, jer je to njegovo zakonsko pravo. Ako poslodavac, koji ima obvezu osigurati zaštitu života i zdravlja radnika, to nije ispoštovao, tada ne mogu dopustiti nastavak daljnjeg izrabljivanja radnika. Ulazimo u sezonu prehlada i gripe, te će bolovanja biti sve više. Radnici u sustavu ne mogu raditi do iznemoglosti, bila je odrješita predsjednica SOMK-a Božica Žilić.

Pressici prisutan, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel osvrnuo se na mogućnost škola da odaberu model prema kojem će raditi u uvjetima Covida-19 u odnosu na dječje vrtiće koji nemaju tu mogućnost odabira: 

- Za škole postoje tri modela rada u uvjetima Covida-19, a za predškolske ustanove, nažalost, nema modela a, b i c, već samo jedan, a to je samo model a - dolazak djece u vrtić. Pozivam osnivače dječjih vrtića da, sukladno propisanome modelu, dodatno zaposle određeni broj ljudi, odgojiteljica, čistačica i ostalih koji su potrebni predškolskim ustanovama kako bi se doista mjere mogle provesti kako su i propisane i uz najveću moguću sigurnost za zdravlje djece i samih radnika, poručio je.