Prvi webinar SSSH

Zagreb, 15. svibnja 2020. – Jučerašnji webinar SSSH pod nazivom „Radna prava tijekom koronakrize“ bio je prva edukacija putem interneta u organizaciji SSSH. Na webinaru, koji je trajao 60-ak minuta, sudjelovalo je 50 predstavnika udruženih sindikata.

Voditeljica pravne službe SSSH Gordana Palajsa sudionike je ukratko upoznala s primjenom Zakona o radu tijekom epidemije i tipičnim problemima i povredama prava koje su se događale u praksi, uključujući posebne oblike organiziranja rada, pokušaje jednostranih suspendiranja prava iz kolektivnih ugovora, otkazivanja ugovora o radu, problematiku godišnjih odmora, regulaciju bolovanja i drugo. Petra Vaci i Ksenija Bešlić, pravne povjerenice u teritorijalnim uredima SSSH u Rijeci i Osijeku, ukratko su iznijele i svoja iskustva, ističući pozitivne primjere u kojima su zahvaljujući djelovanju sindikata spriječene povrede radnih prava i dogovorena rješenja s poslodavcima u obostranom interesu zaštite radničkih prava i nastavka poslovanja.

Sudionici webinara mogli su postavljati pitanja, bilo izravnim uključivanjem ili slanjem napisanih pitanja, što je nekoliko njih i iskoristilo te su pravnice SSSH prokomentirale i iznesene slučajeve.

Webinar je održan korištenjem aplikacije za video-konferencije ZOOM, a svi prijavljeni sudionici prethodno su dobili i tehničke upute o tome kako ovu aplikaciju instalirati na svoje računalo ili pametni telefon, te kako se uključiti u webinar.

S obzirom na visok početni interes, te pozitivnu evaluaciju od strane sudionika prvog webinara, SSSH planira nastaviti s ovakvim oblikom edukacija. Webinari u trajanju od jednog sata će se zasad pokušati održavati jednom u dva tjedna, a na njima će se izmjenjivati različite teme i govornici, uz stalnu mogućnost uključivanja sudionika i postavljanja pitanja.

Webinar je pripremljen i održan u sklopu projekta „Zajedno smo jači“, sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.