SOMK ispred Ministarstva obrazovanja zbog nezadovoljstva socijalnim dijalogom i suradnjom

Zagreb, 14. rujna 2020. – Nakon što su u petak na pressici u Radničkom domu ukazali na probleme u organizaciji rada s djecom i organizaciji prostora slijedom primjene uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) za sprječavanje i suzbijanje epidemije Covida-19 u dječjim vrtićima, predstavnici Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK) i Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) održali su još jednu press konferenciju, ali ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja, upozorivši na uzroke problema - nepostojanje socijalnog dijaloga i suradnje resornog Ministarstva i SOMK-a.

- Osobe su nove, ali problemi, nažalost, dugogodišnji. Od svakog ministra tražimo da shvati da je resor ranog predškolskog odgoja i obrazovanja (RPOO) dio njegove odgovornosti, upozorila je predsjednica SOMK- a Božica Žilić, izrazivši, pritom, neprihvatljivim način komuniciranja prema kojemu sindikati moraju izaći na ulicu da bi dijalog profunkcionirao.

SOMK nije bio uključen ni u rad Radne skupine Ministarstva za izradu i predlaganje mjera za početak pedagoške, školske i akademske godine 2020./2021. Stoga nije mogao upozoriti na moguće probleme prilikom provođenja uputa HZJZ-a vezanih uz sprječavanje i suzbijanje epidemije Covida-19 u dječjim vrtićima, kao ni ponuditi moguća rješenja rada u dodatno otežanim uvjetima.

Kako se moglo čuti, ne profunkcionira li istinski socijalni dijalog, SOMK je spreman svaki dan ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja organizirati nove akcije. U Zagreb će dolaziti ljudi iz drugih krajeva Hrvatske i govoriti o svojim iskustvima i uvjetima rada.

Predsjednica SOMK-a izrazila je i zgražanje izjavama odgovorne osobe iz Ministarstva o mogućosti stavljanja pleksiglasa između dviju odgojnih grupa:

- Zar oni zbilja misle da su djeca zbirke kamenčića ili leptira koji se trebaju stavljati pod pleksiglas ili staklo. To je samo znak nerazumijevanja problema ove djelatnosti. Mi nismo ni trebali biti u preporukama zajedno sa školama, jer nemojmo zaboraviti, u predškolskom sustavu su djeca od šest mjeseci do polaska u školu  i sve što su preporučili nije lako provesti, kao što je to, ipak, lakše u školama s obzirom na dob djece u osnovnoj školi. 

Nezadovoljstvo razinom socijalnog dijaloga i neuključivanjem predstavnika radnika u kreiranje protuepidemijskih mjera izrazio je i predsjednik SSSH Mladen Novosel:

- Činjenica ja da od početka epidemije nije proglašeno izvanredno stanje, ali kada je u pitanju učešće radnika u kreiranju mjera, učešće radnika u organizaciji rada, tada kao da je u Hrvatskoj izvanredno stanje. Vlada eventualno kontaktira poslodavce i misle da je to dovoljno, a radnike kao ne treba ništa pitati.

Na pressici su ukratko predstavljeni i rezultati nacionalnog istraživanja o uvjetima rada u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju (RPOO) što su ih tijekom 2019. godine proveli Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK) i Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID). U istraživanju je napravljena usporedba kvalitete zaposlenja u dječjim vrtićima u odnosu na kvalitetu zaposlenja u javnom sektoru u Hrvatskoj kojeg je i RPOO dio.

Kako reče članica istraživačkog tima o uvjetima rada u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju Iva Ivšić, zaposleni u dječjim vrtićima, dominantno odgojitelji, imaju znatno viši intenzitet rada, lošije radno vrijeme, izloženiji su rizicima iz fizičke okoline, buci, teškim i zamornim položajima. Sve se to negativno reflektira na njihov zdravstveni status. Rezultati su pokazali i rasprostranjenost nepoštivanja Državnog pedagoškog standarda, na što SOMK već godinama ukazuje. Problem je dominanto iskazan u jasličkim skupinama. Uočena je i prekarnost  zaposlenja u dječjim vrtićima. Naime, rezultati pokazuju da čak 20 posto  zaposlenih  u sustavu radi na određeno vrijeme, dominantno mladi u dobi do 30 godina života.

Po završetku pressice, delegaciju SOMK-a i SSSH primio je pomoćnik ministra znanosti i obrazovanja Momir Karin. Sastanak je rezultirao dogovorom da će socijalni dijalog biti bolji nego što je to bio dosada, a odgovore na postavljena pitanja i predložena rješenja rada u dječjim vrtićima u uvjetima Covida-19 SOMK bi trebao dobiti u pisanome obliku do četvrtka, 17. rujna.

- Vjerujem da je ovo zadnji puta  da se nalazimo na ovakav način, da mi tražimo socijalni dijalog posredstvom medija, te da ozbiljno shvaćaju da nesuradnja sa sindikatima i neuključivanje predstavnika sindikata u radna tijela Ministarstva neće biti dobra za djelatnost, rekla je nakon sastanka predsjednica SOMK-a Božica Žilić.

Iz medija:

Tete u vrtićima su na granici fizičke i psihičke iscrpljenosti: 'Pa zar oni zbilja misle da su djeca zbirke kamenčića ili leptira koji se trebaju stavljati pod pleksiglas ili staklo?' _tportal.hr

Sindikat upozorava na probleme u provođenju mjera u vrtićima: 'Radnici su na granici fizičke i psihičke iscrpljenosti'  _rtl.hr

''Zar oni zbilja misle da su djeca zbirke kamenčića ili leptira?'' - Sindikat upozorava na probleme u provođenju mjera u vrtićima _dnevnik.hr

Sindikat obrazovanja: Preporuke predstavljaju problem u vrtićima _vijesti.hrt.hr

Sindikat: Tete u vrtićima su na granici fizičke i psihičke iscrpljenosti _n1info.com