Demografski izazovi u Europskoj uniji

Zagreb, 15. studenoga 2019. - Povodom predstojećeg hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine, Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) – savjetodavno tijelo Europske unije koje zastupa udruge civilnog društva, sindikate i udruge poslodavaca na razini EU-a, organiziralo je jučer u Zagrebu konferenciju o demografskim izazovima u Europskoj uniji. Konferenciji su prisustvovali i predstavnici SSSH, među kojima i Ana Milićević Pezelj, izvršna tajnica SSSH, članica Grupe II (radnici) EGSO-a.

Demografska revitalizacija jedna je od najvažnijih tema u Republici Hrvatskoj.  Osim s negativnim prirodnim priraštajem, Hrvatska se posljednjih nekoliko godina suočava i s povećanim iseljavanjem stanovništva. No, demografski izazovi nisu samo hrvatski problem, već su i jedno od gorućih pitanja u većini država članica Europske unije. Starenje stanovništva i negativni prirodni priraštaj već sada ugrožavaju tržište rada, socijalnu sigurnost i javne financije u EU-u, a prognoze za skoru budućnost nisu nimalo ružičaste.

Vlada RH najavila je kako će se temom demografskih izazova baviti i tijekom predsjedanja Vijećem EU-a, te je EGSO-u uputila zahtjev za izradom mišljenja o ovoj temi. EGSO već stoga priprema mišljenje "Demografski izazovi u EU-u  s obzirom na gospodarske i razvojne nejednakosti" koje će biti upućeno Europskoj komisiji i ostalim institucijama na razmatranje.

Konferenciju je otvorio predsjednik EGSO-a Luca Jahier, a uvodno se prisutnima obratila i ministrica demografije, mladih i socijalne politike Republike Hrvatske Vesna Bedeković.

U daljnjoj su raspravi sudjelovali: Agnieszka Chłoń-Domińczak, izvanredna profesorica na Warsaw School of Economics, Stjepan Šterc, docent na Odsjeku za demografiju, Hrvatski studiji, Sveučilištu u Zagrebu, Stéphane Buffetaut, član EGSO-a i izvjestitelj za razmatračko mišljenje "Demografski izazovi u EU-u  s obzirom na gospodarske i razvojne nejednakosti", Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata i član Skupine radnika (Skupina II.) EGSO-a, te Marina Škrabalo, upraviteljica Solidarne  - Zaklade za ljudska prava i solidarnost i članica Skupine Raznolikost Europe (Skupina III.) EGSO-a.