EPSO: "Zaštita mentalnog zdravlja i bolji uvjeti rada za sve zdravstvene radnike"

Bruxelles, 12. svibnja 2021. - Povodom obilježavanja Međunarodnog dana medicinskih sestara, Europska federacija sindikata javnih službi (EPSU) izdala je priopćenje za medije kojim poziva na zaštitu mentalnog zdravlja zdravstvenih radnika, ali i veća ulaganja za kvalitetnije i bolje uvjete rada.

Pandemija koronavirusa pokazala je damedicinske sestre, tehničari i ostalo zdravstveno osobolje imaju ključnu ulogu u našemu društvu. Bez njih borba protiv pandemije ne bi bila moguća. Stoga EPSU poziva europske institucije i vlade država članica EU na osvještavanje ključne uloge koju zdravstveni radnici imaju u ovim uvjetima te aktivno djeluju u smjeru osiguravanja boljih uvjeta rada. To, prije svega, mora uključivati zdravo radno mjesto, ali i bavljenje problemima psihosocijalnih rizika i stresa na radnom mjestu.

Tijekom pandemije, opseg posla zdravstvenih radnika višestruko se povećao, što je, u kombinaciji s nedostatkom radnika i nedovoljnim ulaganjima u zdravstvo, rezultiralo golemim stresom, odlascima na bolovanje i premorenošću radnika. U priopćenju se tvrdi kako u nekim zemljama medicinske sestre i tehničari razmišljaju o mijenjanju profesije zbog nepodnošljivog stresa i uvjeta rada. To će samo intenzivirati probleme uzrokovane nedostatkom radnika u zdravstvenom sektoru koji su prisutni u većini europskih zemalja.

Zbog toga, EPSU poziva vlade članice EU na:

  • adresiranje problema nedostatka radnika koji uzrokuje povećanje obujma posla i razine stresa zdravstvenih radnika
  • pridržavanje i unaprjeđivanje propisa vezanih uz zaštitu na radu. Rad ne smije ugroziti sigurnost i zdravlje radnika. Pandemija je pokazala kako je spremnost na krize pitanje zdravlja i sigurnosti te u tom kontekstu procjene rizika moraju uključiti spremnost poslodavaca na njih
  • veća ulaganja u javni sustav i usluge mentalnog zdravlja koje moraju biti dostupne za zdravstvene radnike

EPSU zahtijeva da cjepiva budu dostupna svim zdravstvenim radnicima kako bi mogli nastaviti spašavati živote. Preko 17.000 zdravstvenih radnika umrlo je s Covidom-19, dok Europska komisija i mnoge vlade država članica nastavljaju blokirati odricanje od prava na intelektualno vlasništvo cjepiva. Odricanje od navedenog prava omogućilo bi državama proizvodnju verzija patentiranih cjepiva. Dok je predsjednik SAD-a Biden najavio da više neće blokirati odricanje, vlade europskih država i dalje stavljaju interese farmaceutskih tvrtki ispred zdravlja ljudi.

Cijelo priopćenje pročitajte na web stranici EPSU-a.