Industrija koja puca

Zagreb, 3. svibnja 2019. (portalnovosti.com) - Prvomajski praznični grah mnogim je radnicima bio jedini kuhani obrok tog dana – u pulskom Uljaniku i riječkom 3. maju oni gotovo gladuju jer mjesecima nisu primili plaće. Svima je poznato kakvo je stanje u brodogradnji, a u povodu Međunarodnog praznika rada o stanju u nekim drugim industrijskim granama u Hrvatskoj za Novosti govore granski sindikalisti i sindikalistice.

Budući da je daljnje poslovanje spomenutih brodogradilišta upitno, ionako loše stanje u metalskoj industriji time je dodatno pogoršano.

- Kod nas, evidentno, nedostaje veliki proizvod, a to je brod. Brodogradnja je temelj ne samo metalske nego i prerađivačke industrije, jer tu su motori, kablovi, informatička oprema… Valja se prisjetiti da smo nekad govorili da je brodogradnja naša strateška industrija. Ali brod se radi od čelika, a mi smo naše željezare zatvorili - kaže za Novosti Siniša Kosić, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata.

Što su rekli i Željko Govedić, predsjednik Samostalnog sindikata Hrvatske, Željko Klaus, predsjednik Sindikata EKN-a Hrvatske, te Jasenka Vukšić, predsjednica Sindikata graditeljstva Hrvatske, pročitajte na: Industrija koja puca _portalnovosti.com