Intervju predsjednika SSSH o Inicijativi 67 je previše

Zagreb, 2. listopada 2019. - U tjedniku Express i na portalu express.hr objavljen je intervju s predsjednikom SSSH Mladenom Novoselom. Novinarka Snježana Krnetić postavljala je pitanja o potezu premijera Andreja Plenkovića koji je prihvatio sve zahtjeve referendumske inicijative "67 je previše".

- Vlada je potrošila više od tri mjeseca, nakon što smo predali potpise 13. lipnja, da bi na kraju došao ovakav zaključak Vlade. Iako je premijer Andrej Plenković izjavio da je Vlada poslušala volju građana i prihvatila sve zahtjeve referendumske inicijative, ne smatram da je tome tako. Volja više od 700.000 građana bila je da na referendumu odluče kakav mirovinski zakon žele u budućnosti. Građani su ti koji su na temelju protureferendumske inicijative Vlade i zaplašivanja o zaduživanju budućih generacija mogli možda odlučiti da prihvaćaju prijedlog Vlade. Zašto se građanima ne omogućava odlučivanje? U našoj demokraciji, koja očito nije Švicarska, sve vlade boje se referenduma i referendume o socijalnim pitanjima tumače kao referendume protiv vlade. Premijer Plenković očito nije želio riskirati narod na ulicama, čime smo zaprijetili ako do referenduma ne dođe. U slučaju da je pitanje poslano na Ustavni sud, on bi za odluku imao 30 plus 30 dana. Kupovanje vremena u jednom i drugom slučaju je isto, samo je razlika što bi premijer daleko više riskirao da su pokušali na bilo koji način izbjeći referendum, rekao je, među ostalim, Novosel, a odgovarajući na pitanje je li riječ o Pirovoj pobjedi sindikata, odgovorio je:

- Ako je nešto u mirovinskoj reformi bilo neodrživo, to je bila ideja da će se raditi do 67 godina, i to na našem tržištu rada, gdje mnogi poslodavci koriste svaku moguću priliku da se riješe starijih radnika ranijim umirovljenjem i zamijene ih mlađima. Na izjave zamjenika glavnog direktora HUP-a Bernarda Jakelića uzvratio bih: Nije bitno što se govori nego tko govori. Njihov način funkcioniranja i vođenja socijalnog dijaloga u proteklim razdobljima bio je: biti dobar sa svakom vladom i pokušati ušićariti sitne interese za određenu skupinu poslodavaca. Velika većina poslodavaca ne pripada ovoj udruzi i ne smatra da ih ona zastupa. Problem s HUP-om je u tome što često proturječe sebi. Podržavali su Vladin mirovinski zakon i produljenje radnog vijeka do 67 za sve, a sad se protive mjerama koje bi trebale potaknuti one koji mogu i žele da rade do te dobi. To je apsurdno. U Hrvatskoj ima dosta dobrih poslodavaca da ih zastupa jedna ovakva populistička udruga, koja ne rješava konkretne probleme malog ili srednjeg poslodavca nego zastupa interese krupnoga kapitala i banaka.

Cijeli intervju pročitajte na:

"Planirali su referendum o 17 vrsta povlaštenih mirovina"