Mladi u sindikatu 21. stoljeća

Zagreb, 3. veljače 2020. – Savez samostalnih sindikata Hrvatske organizirao je 30. i 31. siječnja u Zagrebu konferenciju „Mladi u sindikatu 21. stoljeća“  na kojoj se razgovaralo o budućnosti sindikalnog pokreta i potrebnim promjenama unutar sindikata.

Na konferenciji se okupilo 30 mladih sindikalnih povjerenika i aktivista sindikata te desetak sindikalnih lidera i stručnjaka sindikata. Tijekom prvoga dana mladi sindikalni povjerenici i aktivisti sindikata udruženih u SSSH su kroz strukturiran i participativan proces zajednički raspravljali o temama vezanim uz sindikalni rad i o konkretnim prijedlozima za mijenjanje sindikata. Nakon biranja tema za razgovor sa sindikalnim liderima, pripremali su se i vježbali simulaciju razgovora s predsjednicima udruženih sindikata.

Drugi dan konferencije mladi su dobili stvarnu priliku sudjelovali  u razgovoru s predsjednicima sindikata, na različite teme o budućnosti sindikata, na koji način i kako dati podršku mladim sindikalnim povjerenicima, kako uključiti mlade u strukture i aktivnosti sindikata, kako promovirati uspjehe sindikata unutar i izvan sindikata te kako provoditi sustavu edukaciju mladih na svim razinama sindikalnog organiziranja. Mladi su poslušali razmišljanja i iskustva predsjednika o navedenim temama te su dali prijedloge kako oni vide sindikat i na koji način treba mijenjati organizaciju.

Na konferenciji su sudjelovali članovi Izvršnog odbora SSSH, predsjednik SSSH i predsjednice i predsjednici udruženih sindikata: Mladen Novosel (SSSH), Jasenka Vukšić (SGH), Božica Žilić (SOMK), Zlatica Štulić (STH), Tomislav Užarević (SITŠ), Stjepan Lisičak (SPVH), Stjepan Topolnjak (SSZSSH) te tajnici sindikata Sunčica Benović (STUH) i Danijel Špičak (EKN).

Konferenciju su vodili stručnjaci iz SSSH i udruženih sindikata: Darko Šeperić, Nediljka Buklijaš, Dijana Šobota, Sunčica Brnardić (SSSH) te Domagoj Ferdebar (SGH) i Danijel Špičak (EKN).

Zaključci konferencije i smjernice o tome kako mijenjati sindikat te kako približiti sindikat mladima i mlade sindikatu će se kroz tijela Sekcije mladih SSSH dodatno raspraviti te predstaviti na Izvršnom odboru SSSH. 

Ovakav susret iskusnih sindikalista, predsjednika sindikata, mladih povjerenika i članova sindikata izrazito je važan događaj u našoj središnjici, upravo zbog nastalog dijaloga, te planiranja daljnjih koraka u odnosu na zaključke i smjernice konferencije.

Konferencija je organizirana u okviru projekta „Zajedno smo jači“, sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.