Osnovano Socijalno vijeće za turizam

Zagreb, 27. rujna 2012. - U nazočnosti ministra turizma Veljka Ostojića, predstavnici Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) i HUP - Udruge ugostiteljstva i turizma potpisali su jučer Sporazum o osnivanju Socijalnog vijeća za turizam. Svrha osnivanja Socijalnog vijeća za turizam je poticanje gospodarskog rasta i poboljšanje uvjeta rada i života radnika u turizmu, te jačanje kapaciteta socijalnih partnera za djelatno sudjelovanje u socijalnom dijalogu.

Sporazum je potpisao predsjednik STUH-a Eduard Andrić i predsjednik  Izvršnog odbora HUP - Udruge ugostiteljstva i turizma Jako Andabak.

Članovi Socijalnog vijeća za turizam – predstavnici sindikata i udruga poslodavaca u ugostiteljstvu i turizmu, među ostalim, predlagat će izmjene propisa radi jačanja konkurentnosti hrvatskog turizma i mjere za suzbijanje sive ekonomije i rada na crno, davati preporuke nadležnim tijelima vezano uz uređenje standarda rada i djelatnost ugostiteljstva i turizma, sudjelovati u oblikovanju i promoviranju strukovnih obrazovnih programa koji će odgovarati potrebama djelatnosti u turizmu, te raspravljati o implementaciji EU dokumenata koji se odnose na sektor ugostiteljstva i turizma.

Socijalni dijalog je vrednota EU i preko pravne stečevine prenosi se u članice i zemlje kandidate. Osnivanje sektorskih Socijalnih vijeća od višestrukog je značaja za neposredne aktere socijalnog dijaloga kao i sveobuhvatnu primjenu standarda EU u području odnosa socijalnih partnera i razvoja sektorskog socijalnog dijaloga.