Pritužba SUH-a Pučkoj pravobraniteljici zbog diskriminacije vozača iznad 65 godina

Zagreb, 31. prosinca 2016. - Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) uputio je pritužbu Pučkoj pravobraniteljici povodom upućivanja Nacrta prijedloga iskaza o procjeni učinaka propisa za Zakon o izmjenama i dopunama zakona o sigurnosti prometa na cestama na javno savjetovanje, u koji se ponovno želi ugraditi diskriminirajuća odredba o obaveznom liječničkom pregledu za vozače starije od 65 godina prilikom produljenja vozačke dozvole.

Kako se, među ostalim, navodi, predlagatelj izmjena Ministarstvo unutarnjih poslova kao glavni razlog donošenja izmjena ponovno, kao i 2014. godine, netočno navodi potrebu hitnog usklađivanje hrvatskog nacionalnog zakonodavstva s pobrojanim europskim direktivama, od kojih se niti jedna ne odnosi na uvjete za produljenje vozačkih dozvola, već na tehničku ispravnost vozila, regulaciju autoškola i sličnog.

Unatoč tome, predlagatelj zakona se u tri od četiri prijedloga izmjene zakona fokusira samo na starije osobe uz netočna, neargumentirana i diskriminatorna objašnjenja. Za konstataciju kako bi se obaveznim liječničkim pregledom povećala sigurnost u prometu predlagatelj zakona ne navodi niti jedan dokaz, niti se poziva na relevantne analize koje bi potkrijepile tvrdnje o bitnom porastu opasnosti od starijih vozača, već kao jedini argument navodi dob. Također, predlagatelj zakona dodatno diskriminira starije osobe povezujući ih sa skupinom vozača za koje je utvrđeno da su upravljali vozilom pod utjecajem droga, lijekova ili u alkoholiziranom stanju.

Sindikat umirovljenika Hrvatske je u postupku pripremanja ove pritužbe o opetovanoj diskriminaciji temeljem dobi konzultirao više stručnjaka, koji su, primjerice, naveli kako je u prometnoj kriminologiji dokazano da su vozači stariji od 65 godina oprezniji i savjesniji, te da rjeđe čine prometne delikte. U slučaju ovog predlagatelja zakona dob se na diskriminativan način poistovjećuje s bolešću, pa je neshvatljivo kako sadašnja Vlada podržava ubrzano povećanje radnoga vijeka na 67 godina, pa i više, a istodobno za te iste djelatnike tvrdi da su vjerojatno nesposobni dovesti se do svog radnog mjesta.

SUH smatra kako se ovim zakonskim prijedlogom pogoduje snažnom lobiju medicine rada te se isključivo želi postići dodatna zarada putem naplate zdravstvenih pregleda, a koji se obavljaju kod liječnika koji prije toga nisu upoznali pacijenta niti imaju uvid u njegov zdravstveni karton.

Podsjećamo kako su hrvatski umirovljenici već ionako pauperizirani s prosječnom mirovinom od 2.252 kn, te pri vrhu siromaštva u EU, a sada bi morali od 65. godine na dalje redovito na obnovu vozačke dozvole uz kompletan zdravstveni pregled od prosječno 450 kn. Takav trošak neprihvatljiv je za velik broj umirovljeničkih obitelji koje si neće moći priuštiti obnovu vozačke dozvole što će u konačnici uzrokovati njihovu bitno smanjenu mobilnost te dovesti do povećanja socijalne isključenosti.

U stoljeću u kojem se ubrzano produljuje životni i radni vijek stanovništva u EU, hrvatski zakonodavci bi mogli, ako Ured pučke pravobraniteljice ne spriječi ponovno direktno kršenje članaka 1.-3. Zakona o suzbijanju diskriminacije, ponovno usvojiti propise kojima se krše prava starijih osoba.