SSSH pozdravlja spremnost Vlade da uvaži argumente

Zagreb, 16. listopada 2019. - Savez samostalnih sindikata Hrvatske pozdravlja odluku Vlade RH o povlačenju šest zakona iz područja radnih odnosa iz hitnog postupka kao i najavu da će navedene zakonske prijedloge Vlada dodatno razmotriti sa socijalnim partnerima te ih potom uputiti u redovnu proceduru.

Podsjećamo kako je Savez samostalnih sindikata Hrvatske u otvorenom pismu predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, istaknuo kako bi bilo racionalno i odgovorno odustati od usvajanja izmjena ovih zakona u hitnom postupku, te kako je potrebno provesti prethodnu procjenu učinaka propisa i, prema potrebi, predvidjeti prijelazno razdoblje primjene za sve ili pojedine djelatnosti.

U pismu upućenom 4. listopada, također smo istaknuli da je pri cjelovitom sagledavanju mogućih rješenja za ostvarivanje dogovorenih ciljeva potrebno razmotriti i samu opravdanost zakonske norme o automatskom prekidu radnog odnosa zbog toga što je radnik navršio određenu dob, odnosno stekao uvjete za mirovinu. Naime, u većini zemalja članica Europske unije ne postoji zakonska odredba o automatskom prekidu radnog odnosa zbog dobi i/ili stjecanja uvjeta za mirovinu, dok se u nekima, poput Poljske, Austrije i Slovenije to čak smatra izravnom diskriminacijom radnika na osnovu dobi.

Želimo vjerovati kako je Vlada ovako postupila „pod teretom argumenata“ odnosno da je spremna buduće propise donositi i mijenjati  kroz dijalog  jer samo takav pristup jamči njihovu kvalitetu i održivost.

Podupirući nastojanje države da onima koji mogu i žele omogući dulji ostanak u svijetu rada, SSSH još jednom ističe da će ovakav pristup, uz bolje promišljanje točnog načina i tijeka njegovog uvođenja, tražiti i modernizaciju sustava socijalne sigurnosti kao i razvoj mehanizama za primjenu Europskog stupa socijalnih prava. Na tome Savez samostalnih sindikata Hrvatske već sustavno radi.