O nasilju na radnome mjestu u emisiji „Ženski glas“ HRT Radio Pula

Zagreb, 2. prosinca 2019. - Nasilje i uznemiravanje na radnome mjestu, njegovi razmjeri, mjere koje je potrebno poduzeti na nacionalnoj i globalnoj razini bili su središnja tema emisije „Ženski glas“ urednice Petre Neuner Geržinić, HRT Radio Pula. U emisiji emitiranoj 30. studenoga gostovala je izvršna tajnica SSSH za međunarodne odnose i razvoj organizacije Dijana Šobota.

U emisiji se razgovaralo o zahtjevu SSSH za žurnom ratifikacijom Konvencije MOR-a br. 190 o nasilju i uznemiravanju u svijetu rada, o sadržaju Konvencije i zašto je njena ratifikacija ključna za zaštitu radnika, ali i prevenciju nasilja i uznemiravanja u svijetu rada.

Jedan od preduvjeta za sprečavanje nasilja i uznemiravanja jest i promjena svijesti, te učinkovitija provedba zakonodavstva kao i učinkovitije pravosuđe: žrtvama je potrebno osigurati podršku i povjerenje. Nasilje i uznemiravanje u porastu su u cijeloj Europi, pa tako i u Hrvatskoj, a stvarni razmjeri daleko su veći jer se žrtve izuzetno rijetko odlučuju na prijavljivanje, zbog straha i srama od poslovne i društvene stigme, te zbog egzistencijalne ucijenjenosti i straha od gubitka posla.


Cijelu emisiju poslušajte na poveznici: https://radio.hrt.hr/radio-pula/ep/zenski-glas/323517/