SSSH

PočetnaVijestiBežovan: Da će se dogoditi slom reforme mirovinskog sustava bilo je vidljivo već kad je uvođena

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Bežovan: Da će se dogoditi slom reforme mirovinskog sustava bilo je vidljivo već kad je uvođena

Zagreb, 5. svibnja 2019. (tportal.hr/sssh) - Slom mirovinskog sustava, koji se pokušava ublažiti smanjenjem mirovina i povećanjem dobi za umirovljenje, mogao se očekivati još od uvođenja reforme, nameće se iz teksta Gojka Bežovana objavljenog u novom broju časopisa Revija za socijalnu politiku.

U članku koji se bavi evaluacijom privatizacije mirovinskog sustava u Hrvatskoj, u koji je 2002. godine uvedeno trodijelno mirovinsko osiguranje, kaže se da je reforma poduzeta bez dovoljno znanja, bez predviđene evaluacije i s krivim pretpostavkama, iako su domaći i inozemni stručnjaci upozoravali na opasnosti od takvog pristupa.

Ključni sporni čimbenik je tzv. tranzicijski trošak, koji nastaje uplaćivanjem dijela doprinosa u II. stup, a koji se pojavljuje kao manjak za potrebe tekućih umirovljenika. Taj trošak traje dok je živ posljednji umirovljenik kojem je mirovina utvrđena prije uvođenja II. stupa, objašnjava Bežovan i dodaje da je krajem 2010. tranzicijski trošak u Hrvatskoj iznosio oko jedne trećine ukupnog javnog duga.

Više na:
Bežovan: Da će se dogoditi slom reforme mirovinskog sustava bilo je vidljivo već kad je uvođena _tportal.hr.

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom