SSSH

PočetnaVijestiITUC o najavi oporezivanja multinacionalnih tvrtki: "Pozitivan iskorak, ali nije dovoljno"

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

ITUC o najavi oporezivanja multinacionalnih tvrtki: "Pozitivan iskorak, ali nije dovoljno"

Bruxelles, 9. lipnja 2021. - Na samitu G7 održanom prošlog vikenda u Londonu, ministri financija država članica dogovorili su se za uvođenje minimalne stope poreza za multinacionalne tvrtke koje će ga morati plaćati ondje gdje ostvaruju profit.

Međunarodna konfederacija sindikata (ITUC) to smatra pozitivnim iskorakom, no napominje kako je potrebno biti oprezan s procjenama te da je potrebno pozabaviti se nizom drugih pitanja, primjerice, na koji minimalni profit će biti potrebno platiti porez i koliko će taj porez iznositi. Ta su pitanja, smatraju u ITUC-u, važna za krajnji cilj - da velike tvrtke plaćaju pravedan iznos poreza.

"Ovo je korak u pravom smjeru, ali nije dovoljan. Porezna stopa od 15 posto niža je od one koju plaća većina radnika na svoju cijelu plaću", rekla je glavna tajnica ITUC-a Sharan Burrow.

Postignuti dogovor da tvrtke plaćaju porez samo ako zarada prelazi 10 posto, Burrow smatra nepravednim, te ističe da je ta granica previsoka i omogućila bi multinacionalnim kompanijama da se "izvuku" od plaćanja poreza.

"S gotovo tri tisuće milijardera u svijetu, došlo je vrijeme da se uvede porez na bogatstvo, kao i na financijske transakcije, čime bi se generirali prihodi i uklonile špekulacije. K tome, osim djelovanja u području porezne politike, potrebne su i mjere na području politike o tržišnom natjecanju. Dominacija tvrtki poput Amazona guši konkurenciju i prilike za druge, i tome se mora stati na kraj", navodi se u priopćenju ITUC-a.

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom