SSSH

PočetnaVijestiKontrola plaća iz kolektivnog ugovora uvjet za rast osnovne plaće na 4500 do 5000 kuna

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Kontrola plaća iz kolektivnog ugovora uvjet za rast osnovne plaće na 4500 do 5000 kuna

Zagreb, 8. veljače 2019. (poslovni.hr/sssh) - U aktualnim odnosima na tržištu rada, problem emigracije odnosno manjka radne snage, tjera na prilagodbe. Činjenica da potražnja premašuje ponudu potiče uspješne poslodavce da ponude bolje uvjete rada, među ostalim, i kroz institut kolektivnog ugovora. 

- Kolektivni ugovor je jedan od 'opipljivih' načina na koji tvrtke pokazuju uvažavanje prava radnika, partnerstvo između poslodavca i zaposlenika, odnosno njihovih predstavnika - sindikata, rekao je za poslovni.hr Božo Skoko s Odsjeka za strateško komuniciranje, Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, dodavši kako kolektivni ugovor pokazuje da tvrtka nije fokusirana isključivo na zaradu po svaku cijenu, već da su im ljudi na prvom mjestu.

Predsjednica Sindikata graditeljstva Hrvatske (SGH) Jasenka Vukšić naglasila je primjere dobre prakse isticanja socijalnog partnerstva i primjene kolektivnih kućnih ugovora ili granskog kod objave oglasa za zapošljavanja.

- Još jedan primjer tiče se sudjelovanja naših poslodavaca na natječajima za izvođenje radova u zemljama zapadne Europe. U toj prilici poslodavci traže našu pisanu izjavu koju prilažu uz dokumentaciju, kaže Vukšić.

Dosadašnje iskustvo kolektivnog pregovaranja i bipartitnog socijalnog dijaloga vezano za sklapanje i noviranje KU za graditeljstvo odražava bipartitna nastojanja da se cjelovito urede radni odnosi, navodi ona, kao dio tržišnih odnosa, uz prilagođavanje uvjetima poslovanja u tekućoj poslovnoj godini. Dogovaranje cijene rada za sve grupe složenosti, a ne samo najjednostavnije poslove, po čemu je, prema Vukšić, njihov  kolektivni ugovor jedinstven u privatnom sektoru, baštineći dugu tradiciju najizgledniji je i kandidat da postane sektorski brend br. 1, ako se ostvari jedan bitan uvjet...

Cijeli tekst pročitajte na: Kontrola plaća iz kolektivnog ugovora uvjet za rast osnovne plaće na 4500 do 5000 kuna

 

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom