SSSH

PočetnaVijestiNeznanje ili manipulacija? – Vlada iznosi neistine o sadržaju socijalnog dijaloga

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Neznanje ili manipulacija? – Vlada iznosi neistine o sadržaju socijalnog dijaloga

Zagreb, 16. travnja 2020. – Prvi prijedlog potpore za očuvanje radnih mjesta koji je Vlada predstavila socijalnim partnerima bio je drukčiji od onoga što je na kraju usvojeno. Danas, međutim, ministar rada i mirovinskog sustava tvrdi da su sindikati bili uključeni u oblikovanje mjere.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović posljednjih je dana već dva puta izjavio kako je „prvi paket mjera bio predočen i predstavnicima sindikata te da u Upravnom vijeću HZZ-a sjedi i Novoselova zamjenica pa je siguran da je imao sve informacije o tome što se događa“.

Prvi puta ministar je to rekao na sastanku socijalnih partnera s predsjednikom Vlade (9.04.2020.), dakle užem krugu dionika, a drugi puta široj hrvatskoj javnosti gostujući s predsjednikom SSSH Mladenom Novoselom u emisiji U mreži prvog na prvom programu Hrvatskog radija (16.04.2020.), a izjavu je prenio niz medijskih portala.

Što je istina o (ne)uključenosti sindikalnih središnjica u oblikovanje potpore HZZ-a za očuvanje radnih mjesta (mjera COVID-19) i o stavu njihove predstavnice u Upravnom vijeću HZZ-a?

Na sastanku sindikalnih središnjica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava (17.03.2020.), ministar je buduću mjeru predstavio na sljedeći način: poslodavci će potporu moći koristiti tri mjeseca uz obvezu zadržavanja radnika još tri mjeseca nakon prestanka potpore (model  3 + 3), a bit će obvezni isplaćivati razliku neto plaće (od visine potpore do ugovorene plaće). Sindikalne središnjice su podržale prezentirano. Također, u prethodnom pisanom zahtjevu SSSH stoji kako, uz zaštitu zdravlja radnika, prioriteti moraju biti očuvanje radnih mjesta ali i očuvanje prihoda radnika!

Međutim, prijedlog mjere dostavljen  UV-u  HZZ-a  na usvajanje (20.03.2020), i još tri puta na izmjene (25.03., 6.04. i 9.04.2020.) bio je daleko od prezentiranoga - obaveza zadržavanja radnika znatno je ublažena (samo za vrijeme potpore a ne još tri mjeseca poslije i dr.), a mjera je dizajnirana kao potpora poslodavcima a ne kao nešto što pripada (i) radnicima kako bi se očuvali njihovi prihodi.  Svi sindikalni prijedlozi na prijedlog mjere odbijeni su.  Stoga je u dogovoru sa sindikalnim središnjicama njihova članica UV HZZ-a, Ana Milićević Pezelj, četiri puta glasala PROTIV mjere i njenih izmjena.

Izvod iz Zapisnika 55. sjednice UV HZZ-a, 20.03.2020.:

"Gđa Milićević Pezelj ističe kako sindikati nisu suglasni s predloženim jer neki dijelovi nisu u skladu ni s propisima, a mjere su daleko od dogovorenih. Stoga kada je riječ o dokumentu kojim se mijenjaju uvjeti pod nazivom Potpore za očuvanje radnih mjesta izjašnjava se ZA, dok kada je riječ o novoj mjeri COVID-19 - izjašnjava se PROTIV prijedloga i dostavlja novi prijedlog koji je sastavni dio ovoga Zapisnika. Novi prijedlog temelji se na obrazloženjima koja su sindikati dobili na sastnaku u MRMS-u 17.03. 2020. , raspravi s udruženim sindikatima SSSH i ostalim sindikalnim središnjicama (NHS i MHS) čija je također predstavnica - članica UV-a te je priloženi prijedlog objedinjeni sindikalni prijedlog i temelji se na iskustvu sindikata sindikalnih središnjica i dobrom poznavanju radnog prava te očekuju da ga se u dobroj vjeri prouči i prihvati jer bi to svima trebao biti zajednički interes"

Ovo (neznanje? manipulacija?) ministra rada nije prihvatljiv način vođenja tripartitnog socijalnog dijaloga i stalno nas vraća u neka vremena prije potpisivanja novog Sporazuma o osnivanju GSV-a.

Foto: Screenshot

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom