SSSH

PočetnaVijestiNova prosvjedna akcija Sindikata umirovljenika Hrvatske pred Vladom

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Nova prosvjedna akcija Sindikata umirovljenika Hrvatske pred Vladom

Zagreb, 31. listopada 2019. - Predstavnici Sindikata umirovljenika Hrvatske održali su danas na Markovu trgu drugo prosvjedno okupljanje, te su uručili novo, drugo otvoreno pismo Vladi Republike Hrvatske sa zahtjevom za povećanjem cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje.

- Ni kiša nije mogla zaustaviti 20-ak članova Sindikata umirovljenika da Vladu upozore na dugogodišnju nepravdu. Ovo prosvjedno okupljanje moglo bi uroditi pomakom već danas, kazala je predsjednica SUH-a Jasna Petrović.

- Mi smo ovdje na kiši, ali imamo i paralelnu akciju u Saboru. Dogovorili smo s predsjednicom Matice umirovljenika Hrvatske Višnjom Fortunom da podijeli otvoreno pismo saborskim zastupnicima - članovima Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, te da zatraži da informacija o umirovljeničkim zahtjevima za povećanje cenzusa za dopunsko osiguranjeuđe na dnevni red Odbora, kazala je Petrović.

Fortuna je izvijestila kako je to prihvaćeno te su članovi Odbora primili na znanje.

Sindikalisti su tako još jednom upozorili premijera Plenkovića i cijelu Vladu da godišnje desetak tisuća umirovljenika gubi pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje uslijed usklađivanja mirovina.

- Sadašnji cenzus je određen prije 15 godina, a zavisi od proračunske osnovice. Za samca iznosi 1.939 kuna, a za člana zajedničkog kućanstva 1.516 kuna. Ako se usklađivanjem mirovina navedeni cenzus prijeđe i za jednu kunu, gubi se pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje, kazao je okupljenim medijima pravni savjetnik SUH-a Davor Šmuljić, koji je dodao i da je cilj ovog okupljanja bio potaknuti Vladu i nadležna ministarstva da vode odgovarajuću brigu i o najsiromašnijim građanima ove države, a to su umirovljenici.

U otvorenom pismu Vladi Sindikat je upozorio da se umirovljenike zavlači 15 godina “hladno, proračunato i bezobzirno” te predlaže da se prihodovni cenzus utvrđuje automatski prema liniji siromaštva koju jednom godišnje objavljuje Državni zavod za statistiku.

- To bi značilo da bi pravo na besplatno dopunsko osiguranje trebali imati svi samci s manje od 2.485 kuna, a uskoro ćemo znati je li oko toga postignut minimalni konsenzus, zaključuje se u pismu.

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom