SSSH

PočetnaVijestiNovosel: Hrvatska ovisnost o turizmu i uslugama dolazi na naplatu

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Novosel: Hrvatska ovisnost o turizmu i uslugama dolazi na naplatu

Zagreb, 29. travnja 2020. - Povodom nadolazećeg Međunarodnog praznika rada, na portalu ZG-magazin objavljen je intervju s predsjednikom SSSH Mladenom Novoselom. S novinarkom portala razgovarao je o ugroženim radničkim pravima u vrijeme pandemije, gubitku radnih mjesta u Hrvatskoj, dugoročnim posljedicama na gospodarstvo i Vladinim mjerama za njegov oporavak.

- Prema predviđanjima, izlazak iz ove krize mogao bi biti samo privremen te se procjenjuje da bi se ona različitim intezitetom mogla vraćati sve do otkrivanja cjepiva. Također, u razmaku od samo nešto više od desetljeća, svijet su pogodile dvije globalne ekonomske krize. Prva je započela kao financijska, druga kao zdravstvena. Ovu bi generaciju mogla pogoditi i neka treća, četvrta. No tko ne nauči ništa iz povijesti, osuđen je ponavljati je. Odgovornost javnih vlasti je istovremeno voditi računa i o poduzećima i o radnicima i o građanima, a ne jedne uvjetovati drugima.

Rast potražnje za robama i uslugama na domaćem i na globalnom tržištu, ključan je za pokretanje gospodarstva, uz već ranije spomenute značajno veće javne i privatne investicije. Naime, besmisleno je nešto proizvoditi ako to nemate kome prodati. Također, nedavno smo imali priliku čuti kako turizam ove godine ima velikih očekivanja od domaćih gostiju. Da bi se to ostvarilo, građani moraju imati novac koji će trošiti, odnosno kupovati domaće robe i usluge. Upravo razumijevanje takvih odnosa daje rješenja. Pravedna raspodjela novostvorene vrijednosti čini nas kao društvo bogatijima. Profit jednih na račun drugih ne stvara dobro i poticano okruženje u kojem svi mogu pronaći mjesto za sebe i nitko neće biti zapostavljen - odgovor je na pitanje o pokretanju gospodarstva u novim okolnostima.

Intervju u cijelosti pročitajte na:
“Hrvatska ovisnost o turizmu i uslugama dolazi na naplatu” _zg-magazin.com.hr

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom