SSSH

PočetnaVijestiNovosel: Za nas je radnik u bilo kojem sektoru jednako vrijedan

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Novosel: Za nas je radnik u bilo kojem sektoru jednako vrijedan

Zagreb, 14. travnja 2020. – Predsjednik SSSH Mladen Novosel, putem Skypea, se javio u emisiju HTV-a 4 Zajedno za zdravlje. Govorio je o Vladinim mjerama za spas gospodarstva i očuvanje radnih mjesta, te utjecaju aktualne situacije uzrokovane koronavirusom na poslovanje određenih subjekata, ali i plaćama koje se isplaćuju unutar pojedinih djelatnosti realnog sektora.

- Velika je većina industrije u realnom sektoru nastavila raditi dalje bez ikakvog prekida. Radnici su normalno proteklih četiri tjedna dolazili na posao. Neke tvrtke rade u dvije-tri smjene, čak i više nego što su radili u normalnom razdoblju. I sada je pitanje solidarnosti unutar samog realnog sektora. Radnicima koji moraju biti kod kuće za 4.000 kuna, a prije su imali i do 10.000 kuna plaće, naravno je sada problem, tim više ako imaju i određene kreditne obveze. Uzmite i drugu situaciju u realnome sektoru. Tisuće radnika rade za plaću manju od 4.000 kuna u netu. Postavlja se pitanje jesu li svi ti radnici diskriminirani u odnosu na radnike koji ne rade, rekao je.

Neizostavna tema razgovora bio je i odnos realnog sektora i državnog i javnog, te eventualna rezanja prava radnika u državnome i javnome sektoru. Novosel se složio s voditeljem kako je opasna podjela države na privatni i javni sektor, te kako svi moramo biti svjesni o međusobnoj ovisnosti privatnog sektora o javnome i državnome sektoru i obrnuto.

- Za nas je radnik u bilo kojem sektoru jednako vrijedan, poručio je Novosel, te zaključio:

- Od početka krize sindikati u realnome sektoru, kako na nacionalnoj tako i na kućnoj razini odnosno razini tvrtki, svakodnevno pregovaraju o nekim dijelovima kolektivnih ugovora, o odgodi određenih isplata. Siguran sam da će se i sindikati državnog i javnog sektora odazvati pozivu Vlade o toj temi, ako ih se pozove. Moje je osobno mišljenje kako plaća ne bi smjela biti upitna bilo da je riječ o realnome, državnome ili javnome sektoru. Postavlja se pitanje određenih povećanja ugovorenih za ovu godinu, dodataka… Ajmo vidjeti koliko bi se uštedjelo time. U Hrvatskoj se zaboravlja da smo mi od Domovinskog rada prošli nekoliko kriza i da u njima niti jedna Vlada, kao ova sada, nije ovoliki novac iz državnog proračuna izdvojila za pomoć realnom sektoru. I samo tu treba napraviti određeni balans, naći zajednički stav o tome i proći ćemo zajedno ovu krizu.

Snimku emisije možete pogledati preko platforme HRTi. Za gledanje je potrebna prethodna prijava putem Googlea ili Facebooka.


 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom