SSSH

PočetnaVijestiNužno ciljano djelovanje

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Nužno ciljano djelovanje

Zagreb, 27. svibnja 2020. - Na jučerašnjoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) predstavnici reprezentativnih sindikalnih središnjica,  Vlade i Hrvatske udruge poslodavaca razgovarali su o izmjeni/dopuni kriterija za korištenje potpore za očuvanje radnih mjesta za svibanj 2020., novim kriterijima za korištenje potpore za očuvanje radnih mjesta za lipanj i daljnje mjesece u 2020. godini, te o mogućnosti sufinanciranja skraćenog radnog vremena odnosno potpore za ugovorene radne sate  kada radnik ne radi.

U obraćanju nakon završetka sjednice, koja je trajala dva i pol sata, napomenuto je kako će se mjera u lipnju odnositi na četiri djelatnosti - ugostiteljstvo, turizam, "event industriju", te putnički prijevoz. Sve tvrtke iz toga će sektora morati dokazati da im je promet u svibnju ove godine najmanje  50 posto manji nego u svibnju 2019. godine. Problemi drugih sektora rješavat  će se kroz drukčije modele mjera.

Uvest će se i zabrana isplata dividendi i dobiti za sve srednje i velike tvrtke do kraja 2021. godine. Ako netko iskoristi mjeru, moći se vratiti potporu, a zatim isplati dobit i dividendu dioničarima.

- Suglasnost je poslodavaca i sindikalaca da se, posebno za sektor prometa, mora dodatno pomoći poslodavcima koji voze i koji djeluju na međužupanijskom i unutar županijskom prometu. Isto tako u potpunosti smo suglasni da se za lipanj mora iznaći mjera kako pomoći pojedinom poslodavcu, odnosno pojedinom trgovačkom društvu neovisno nalazi li se u ova četiri pogođena sektora, istaknuo je predsjednik SSSH Mladen Novosel

U vezi  prijedloga zakona o skraćivanju radnog vremena dodao je kako je dogovoreno formiranje radne skupine.

- Više se ne može horizontalno djelovati, mora se djelovati ciljano. Bolje da se pomogne radnicima putem skraćivanja radnog vremena da radnici ostaju raditi, nego da dolazi do havarije i gubitaka radnih mjesta. Nadam se da, iako je bilo puno šumova u dijalogu i neslaganja do sada, da ćemo končano krenuti boljim dijalogom, zaključio je Novosel.


Još o temi:
Sindikati jedinstveni da trgovine ne trebaju raditi nedjeljom _tportal.hr

Vezano:
Nakon isteka 4000 kn potpore, državna pomoć za kratki rad? _sssh.hr

SSSH: Moguće je da su Vladine mjere namjerno nedorečene _sssh.hr

 


 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom