SSSH

PočetnaVijestiO Zakonu o zviždačima i ratifikaciji Konvencije o nasilju i uznemiravanju u svijetu rada na Radio Sljemenu

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

O Zakonu o zviždačima i ratifikaciji Konvencije o nasilju i uznemiravanju u svijetu rada na Radio Sljemenu

Zagreb, 15. siječnja 2020. - Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, popularno zvan i Zakon o zviždačima, te inicijativa SSSH prema Vladi RH i resornim ministarstvima za žurnim pokretanjem postupka ratifikacije Konvencije br. 190 o nasilju i uznemiravanju u svijetu rada bile su tema jučerašnje emisije Radio Sljemena Pro bono, urednice Vesne Jurić Rukavine, u kojoj joj je sugovornica bila savjetnica za radno i socijalno pravo SSSH Sunčica Brnardić.

Zakon, koji je stupio na snagu 1. srpnja 2019. godine, donesen je sa svrhom jačanja svijesti i poticanja građana na prijavljivanje nepravilnosti o kojima imaju saznanja, a povezani su s obavljanjem poslova kod poslodavca.

Poslodavac je u roku šest mjeseci od dana stupanja na snagu Zakona dužan općim aktom urediti postupak unutarnjeg prijavljivanja nepravilnosti i imenovanja povjerljive osobe.

O konkretnoj zakonskoj primjeni u praksi, dilemama i prigovorima koje je isticao SSSH prilikom donošenja Zakona poslušajte OVDJE.

Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti u cijelosti pročitajte OVDJE.

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom