SSSH

PočetnaVijestiObrazovanje u fokusu

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Obrazovanje u fokusu

Zagreb, 31. svibnja 2019. – Povodom treće godišnjice velikih prosvjeda za obrazovanje, GOOD inicijativa, koja se zalaže za sustavno i kvalitetno uvođenje odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo u odgojno-obrazovni sustav, organizirala je konferenciju o stanju u obrazovanju i obrazovnim politikama pod nazivom Obrazovanje u fokusu.

Na prvome od tri panela razgovaralo se o osiguranju kvalitetnog obrazovanja dostupnog svima pod jednakim uvjetima, u skladu sa sposobnostima svakoga korisnika sustava. Među panelistima je bila i predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske Božica Žilić.

U sklopu panela održala je i prezentaciju o načinu organiziranosti sustava predškolskog odgoja i obrazovanja, ulozi vrtića u osiguranju jednakih mogućnosti u cijelom obrazovnom sustavu, te o glavnim poteškoćama kada je u pitanju financiranje, dostupnost i kvaliteta.

Govoreći o obuhvatu i dostupnosti dječjih vrtića skrenula je pozornost na velike regionalne razlike:

- Za razliku od Zagreba, Istre i Primorja, čak 311 općina i gradova nema jaslice, dok vrtića uopće nema 146 lokalnih jedinica u demografski najranjivijim krajevima – Slavoniji, Lici, Zagorju i Dalmatinskoj zagori, rekla je, napominjući kako je vidljiva i velika neujednačenost među ustanovama:

- Samo je za 23,1 posto djece u jaslicama i 70,3 posto djece u vrtićima zadovoljen najblaži kriterij za omjer broja odgojitelja i broja djece kojeg propisuje Državni pedagoški standard.

Kako je napomenula, manjak broja odgojitelja postao je akutan problem u mnogom jedinicama lokalne i područne samouprave, stoga je vrijeme da se na ulaganje u odgojitelje gleda kao na ulaganje u dugoročni uspjeh naše djece.

Drugi panel bio je posvećen obrazovnoj reformi - kako se provodi, a kako bi mi htjeli da se provodi, dok je treći panel bio fokusiran na građanski odgoj i obrazovanje.
 

Više o temi:

Obrazovanje u fokusu - godišnjica Hrvatska može bolje _gong.hr

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom