SSSH

PočetnaVijestiPezelj: Nevjerojatno je na koji način poslodavci zlorabe potpore za radnike

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Pezelj: Nevjerojatno je na koji način poslodavci zlorabe potpore za radnike

Zagreb, 9. travnja 2020. - Izvršna tajnica SSSH Ana Milićević Pezelj gostovala je u emisiji Newsroom N1 televizije gdje je komentirala odluke o skraćivanju ili produžavanju radnog vremena, napominjući, pritom, kako su se sindikati trebali dogovoriti s poslodavcima oko radnog vremena, a ne da su to isključivo odluke Stožera.  

Upozorila je i na zlouporabu potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom: 

- Rečeno je da je prvi uvjet za dobiti potporu neotpuštanje radnika, drugi da se radnik mora zadržati dulje od tri mjeseca koliko mjera traje i treći je isplata pune plaće radnicima koji rade. Oni poslodavci koji rade su trebali primiti samo potporu države i isplatiti pune plaće svoijm radnicima, a u praksi to nije tako. To je naprosto nevjerojatno na koji način poslodavci dijele naknadu između sebe i radnika, svode plaću samo na visinu naknade, to nije bio niti smisao mjere.
Vlasnici ili članovi uprava nisu predviđeni za naknadu, a imaju pravo za radnika, pa kaže pola meni pola tebi, ili kažu isplatit ću ti pola od 3250 kuna, a pola ću ostaviti za doprinose.
Problem je i u HZZ-u jer njihovi savjetnici premalo znaju o području radnih odnosa i onda ne daju dovoljno dobre informacije koje trebaju dati poslodavcu, rekla je Ana Milićević Pezelj.

Emisiju u cijelosti pogledajte u nastavku:

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom