SSSH

PočetnaVijestiPismo članovima povodom Međunarodnog praznika rada 2021.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Pismo članovima povodom Međunarodnog praznika rada 2021.

Zagreb, 30. travnja 2021. - Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSHMladen Novosel članovima je čestitao Međunarodni praznik rada te uputio pismo povodom njegova obilježavanja.

Poštovane kolegice i kolege,

Savez samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH) će i ove godine, kao i svake dosad, obilježiti Međunarodni praznik rada. Međutim, s obzirom na epidemiološku situaciju i ograničenja koja ona nameće, ovogodišnje obilježavanje će biti simboličnog karaktera, bez tradicionalne povorke i prosvjeda. Kao što vam je poznato, slično smo postupili i prošle godine kada smo se također prilagodili tadašnjim ograničenjima uzrokovanim pandemijom koronavirusa i organizirali prvi online prosvjed – “Radnicima hvala - ali prvo prava!”

Ove ćemo godine zajedno sa ostalim sindikalnim središnjicama organizirati prosvjednu akciju performativnog karaktera pod nazivom “Zadnji vlak za bolje normalno”. Akcija će se održati 30. travnja u 23:55 sati na Glavnom kolodvoru u Zagrebu.

Akcijom želimo upozoriti na neodrživost postojećeg ekonomskog, socijalnog i društvenog modela, čije je manjkavosti dodatno naglasila kriza izazvana koronavirusom. Oporavak od krize ne smije značiti povratak na „staro normalno“, niti „novo normalno“ prekarnih poslova i jeftine radne snage, već mora biti prilika da u Hrvatskoj izgradimo „bolje normalno“ s više socijalne pravednosti, zaokretom od usluga prema industriji te bržoj zelenoj i digitalnoj tranziciji. Oporavak mora biti temeljen na kvalitetnim radnim mjestima za sve radnike te na radu po mjeri čovjeka koji će doprinijeti uvjetima za zadržavanje radnika u Hrvatskoj, ali i dostojanstvenim uvjetima rada stranih radnika koji će biti traženi u raznim djelatnostima.

Javnom akcijom istaknut ćemo i sindikalne zahtjeve u vezi izmjena Zakona o radu, među ostalima i jednaka prava svih radnika na socijalnu sigurnost, obrazovanje i druge socijalne usluge, neovisno o obliku ugovora ili radnog angažmana, ali i naše protivljenje nastojanju Vlade RH za daljnjom fleksibilizacijom radnog zakonodavstva i  zloupotrebi zapošljavanja na određeno vrijeme.

Činjenica da smo ove godine, uslijed propisanih mjera i brige za zdravlje i sigurnost naših članova i članica, odlučili Praznik rada obilježiti simbolički ne umanjuje našu odlučnost u daljnjim akcijama i predanost borbi za Rad po mjeri čovjeka.

Želimo vam sretan Međunarodni praznik rada, u nadi da ćemo ga iduće godine moći obilježiti na tradicionalniji način.

Mladen Novosel
Predsjednik SSSH

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom