SSSH

PočetnaVijestiRad i radnici dugo su bili sporedna tema u ovoj zemlji

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Rad i radnici dugo su bili sporedna tema u ovoj zemlji

Zagreb, 1. svibnja 2019. (n1info.com/sssh) - U N1 Studiju uživo gostovala je izvršna tajnica SSSH  Ana Milićević Pezelj. Dio razgovora pročitajte u nastavku, a snimku cijeloga razgovora pogledajte na "Rad i radnici dugo su bili sporedna tema u ovoj zemlji"

 

Je li vam Milan Bandić ukrao Praznik rada?

"Ne, mi smo njemu prepustili. To traje desetljeće, inače je to dugo obilježavao upravo SSSH. Da ne bi bilo gužve, mi smo se fokusirali na sadržajne stvari, prosvjede, a tradicionalno obilježavanje prepustili smo Gradu - ne Milanu Bandiću, nego Gradu Zagrebu."

Pokušavaju li političari iskoristiti Praznik rada za samopromociju?

"Ako političari pokušavaju ovaj datum iskoristiti u svoje svrhe, to znači da se ovaj dan vraća u fokus. Rad i radnici su dugo bili sporedna tema u ovoj zemlji i drago mi je da netko smatra da je to bitno. Naravno, radnici i građani imaju dovoljno iskustva da znaju kome vjerovati."

Kako ide s prikupljanjem potpisa?

"Jako dobro, iako smo prvih dana imali neočekivano loše vrijeme. Međutim, odaziv je jako dobar i komentari su jako dobri."

U prvi plan referendumske inicijative sindikata stavljene su godine umirovljenje - 67 je previše - ali to nisu jedine zamjerke?

"Kompletno je izostalo formiranje radne skupine, da se napravi dobra analitička podloga. To je, na žalost, izostalo. Kompletna mirovinska reforma je skrojena u kabinetu ministra Marka Pavića. Nekoliko je stvari koje smatramo lošima, fokusirali smo se na dvije ključne. Već sad sada rererendumsko pitanje relativno dugo, upravo zato što je napisano u formi zakona. Ako dođe do referenduma, a mi to temeljem prikupljenih potpisa očekujemo, građani će se izjašnjavati o našem prijedlogu zakona za izmjenu Zakona o mirovinskom osiguranu. U prijedlogu smo fokusirani na dob i sve ono što dob sa sobom nosi. To nije samo ovih 67 na 65, to se odnosi na odustajanje od ubrzanog podizanja dobi za žene, prijevremenu starosnu mirovinu, jedan članak se odnosi na smanjenu penalizaciju."

 

Zašto ste potpisali za referendum #67jepreviše?

Zato što smatram da je to pitanje o kojem moramo imati pravo izjasniti se na referendumu.
Zato što mislim da rad do 67 nije moguć.
Zato što je penalizacija previsoka i nepravedna, posebno s obzirom da uglavnom nije izbor radnika.