SSSH

PočetnaVijestiSindikati državnih službi prihvatili suspenziju povećanja osnovice do kraja godine

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Sindikati državnih službi prihvatili suspenziju povećanja osnovice do kraja godine

Zagreb, 29. svibnja 2020. (sph.hr/sssh) – Sindikati državnih službi, među kojima i Sindikat policije Hrvatske (SPH), prihvatili su prijedlog Vlade RH o suspenziji povećanja osnovice za izračun plaće (dva plus dva posto) do kraja godine u sklopu kolektivnih pregovora o sklapanju Dodatka III. Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike.

Ranije su "otpali" početni prijedlozi Vlade i o suspenziji božićnice, regresa, te jubilarnih nagrada.

Sindikat policije Hrvatske proveo je anketu među članovima i, ako je rok bio kratak, izjašnjavanju se odazvalo 4.059 članova od kojih je 92,26  posto prihvatilo posljednji prijedlog Dodatka III. Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike, te su ga danas u popodnevnim satima predstavnici sindikata državnih službi i Vlade RH i parafirali.

Parafiranim tekstom Dodatka III. Kolektivnom ugovoru ugovoreno je kako će osnovica za izračun plaća državnih službenika i namještenika do kraja godine iznositi 5.809,79 kune (na trenutnoj razini), a od 1. siječnja 2021. godine osnovica bi iznosila 6.044,51 kune (uključivala bi povećanja dva + dva posto koja su bila planirana 1.lipnja  i 1.listopada 2020.). Sva ostala prava iz Kolektivnog ugovora nastavit će se primjenjivati u punom opsegu, a isplatit će se i uvećani regres za korištenje godišnjeg odmora u visini  1.500,00 kuna.

U tekst Dodataka III. uglavljeno je kako je on potpisan sukladno članku 3. stavak 1. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, čime je i u samom tekstu jasno naznačeno kako su njegovim potpisivanjem kompenzirani učinci gospodarske krize po prava državnih službenika i namještenika.

Buduća Vlada RH će moći pozvati na pregovore o božićnici 2020. godine, no zbog toga što je članak 3. stavak 1. Kolektivnog ugovora „konzumiran“, potpisivanjem Dodatka III. neće se moći pri tome ponovno pozvati na njega, a samim time neće postojati obveza postizanja sporazuma pod „prijetnjom“ otkazivanja Kolektivnog ugovora.

Također, sklapanje Dodatka III. osigurava daljnju primjenu posebnog Sporazuma za policijske službenike, sa svim planiranim uvećanjima (uvećanja za SSS 1. lipnja 2020. za jedan posto, 1. siječnja.2021. za dva posto, kao i uvođenje dodatka u iznosu tri posto za policijske službenike VŠS i VSS od 1. rujna 2020.).

Danas su predstavnici sindikata javnih službi i Vlade RH potpisali Dodatak  II. Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama, kojim se, također, suspendira povećanje osnovice do kraja godine. Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske ga nije potpisao, ali će se Dodatak primjenjivati na sve zaposlene u javnom službama, jer je Vladin prijedlog prihvatilo pet od 11 sindikata javnih službi, koji ukupno okupljaju 55,2 posto svih članova koji rade u javnim službama.

Potpisan dodatak kolektivnom ugovoru s javnim službama, dodatak dva parafirali i državni službenici i namještenici _slobodnadalmacija.hr

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom