SSSH

PočetnaVijestiSindikati javnih služni prihvatili ponudu Vlade, državni konačnu odluku donose u petak

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Sindikati javnih služni prihvatili ponudu Vlade, državni konačnu odluku donose u petak

Zagreb, 28. svibnja 2020.- Tijekom jučerašnjeg novog kruga kolektivnih pregovora o sklapanju Dodatka II. Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama, pet od 11 sindikata javnih službi, koji ukupno okupljaju 55,2 posto svih članova koji rade u javnim službama, prihvatilo je ponudu Vlade o suspenziji povećanja osnovice dva plus dva posto do 31. prosinca 2020. godine.

Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSSH) nije prihvatio Vladin prijedlog naglasivši kako ne mogu pristati na uskraćivanje prava radnika u sustavu zdravstva i socijalne skrbi,  koji su cijelo vrijeme korona krize bili najizloženiji toj pošasti.

Dok zemlje u okruženju nagrađuju radnike, iz našeg sustava naša država se maćehinski odnosi prema nama, a dijeli financijska sredstava ne provjeravajući kome? To je apsurd ove države.
Zdravstveni sustav je, možemo slobodno i sa sigurnošću reći, zaslužan i za otvaranje ekonomije, granica, pa i  turističke sezone, napominju.

Predsjednik SSZSSH Stjepan Topolnjak naglasio je kako su članovi tijela, koje propisano Statutom donose ovakve Odluke, zauzeli stav da je prijedlog Vlade RH  za SSZSSH apsolutno neprihvatljiv, te je on i na taj način prezentiran drugoj strani.

- Zatražili smo od Vlade RH da se regres isplati na način kao i prošle godine, dakle bez CRO kartica što je, na kraju, pregovarački tim Vlade i prihvatio.

Pregovarački odbori Vlade i reprezentativnih sindikata u državnoj službi nisu postigli dogovor o prijedlogu Dodatka III. Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić rekao je kako će novu ponudu Vlade, koja im je "daleko prihvatljivija od prošle", staviti pred članove, odnosno oni će se izjasniti o ponudi. 
Konačnu odluku će donijeti u petak, 29. svibnja, kada je i predviđen sastanak u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Prenosimo s mrežnih stranica Sindikata policije Hrvatske, 27. svibnja 2020.:

Nakon što smo navedene prijedloge odbili, Vlada RH je na današnjem sastanku iznijela novi prijedlog kojim su odustali od najvećeg dijela restrikcija te sada predlažu zamrzavanje osnovice na trenutnoj razini od 5.809,79 kn do kraja ove godine, s time da bi od 1. siječnja 2021. godine osnovica iznosila 6.044,51 kn (s uvećanjima koja su bila planirana ove godine).

Novim prijedlogom sva ostala prava iz Kolektivnog ugovora primjenjuju se u punom opsegu, a isplatio bi se i uvećani regres u visini od 1.500,00 kn.

Ono što je bitno, nastavila bi se daljnja primjena posebnog Sporazuma za policijske službenike sa svim planiranim uvećanjima (uvećanja za SSS 1. lipnja 2020. od jedan posto, 1. siječnja 2021. od dva posto, kao i uvođenje dodatka od tri posto za policijske službenike VŠS i VSS od 1. rujna 2020.).

Dana 27. svibnja 2020. godine Predsjedništvo Sindikata policije Hrvatske, uzimajući u obzir činjenice da se radi o bitno izmijenjenom i poboljšanom prijedlogu te okolnostima prihvaćanja prijedloga od strane pregovaračkog odbora javnih službi, donijelo je odluku da se unatoč kratkom roku, obzirom da se radi o bitno izmijenjenom i poboljšanom prijedlogu, o istom anketira članstvo i to do 29. svibnja 2020. godine do 12 sati.

Napominjemo kako je novim prijedlogom pregovarački odbor Vlade RH prihvatio gotovo sve zahtjeve SPH, naročito odustajanjem od uskrate jubilarke, neisplate pa isplate regresa putem CRO kartice te zahtjev za daljnjom primjenom u punom opsegu Sporazuma o visini dodatka i dinamici isplate dodatka u osnovnoj plaći za policijske službenike.

Sukladno navedenom, pozivamo vas da pristupite ispunjavanju anketnog listića te se izjasnite jeste li suglasni s novim prijedlogom kojim je od Vlade RH ishođena ponuda po kojoj se zbog gospodarske krize uzrokovane pandemijom koronavirusa jedino zamrzava osnovica na trenutnoj razini do kraja godine, a s novom godinom se uvećava s uvećanjima koja su bila planirana do kraja ove godine, dok sva ostala prava ostaju na sadašnjoj razini, uz isplatu regresa za korištenje godišnjeg odmora u 2020. godini po novom iznosu od 1.500,00 kn (do sada 1.250,00 kn).

Anketni listić možete preuzeti u vašim podružnicama SPH.

Napominjemo kako Vlada RH u slučaju odbijanja navedenog prijedloga može pristupiti postupku otkazivanja Kolektivnog ugovora, kao i u bilo kojem trenutku pozvati na pregovore o materijalnim pravima zbog gospodarske krize uzrokovane pandemijom koronavirusa. U slučaju prihvaćanja ovog prijedloga Vlada RH ne bi se više mogla pozivati na gospodarsku krizu uzrokovanu pandemijom koronavirusa kao razlog za otvaranje pregovora i moguće otkazivanje Kolektivnog ugovora u slučaju nemogućnosti postizanja sporazuma.

O temi:
Nova runda pregovora: Nekoliko sindikata odbilo ponudu Vlade _rtl.hr

Foto: Screenshot
 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom