SSSH

PočetnaVijestiZajednički stav sindikalnih središnjica o Prijedlogu Direktive o primjerenim minimalnim plaćama u EU

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Zajednički stav sindikalnih središnjica o Prijedlogu Direktive o primjerenim minimalnim plaćama u EU

Zagreb, 10. lipnja 2021. - Sindikalne središnjice uputile su dopis Vladi RH u kojem ju pozivaju da podrže donošenje Direktive o primjerenim minimalnim plaćama u EU u izvornom obliku. Naime, tijekom samita u Portugalu, pojavili su se novi prijedlozi Vlada nekih država koji bi oslabili i potkopali ciljeve Direktive. Stoga su sindikati u dopisu Vladi, a uoči sastanka Vijeća za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo i pitanja potrošača (EPSO) na kojem je predviđena rasprava o navedenim prijedlozima, istaknuli ključne probleme novih prijedloga te naveli rješenja kako Direktivu poboljšati.

U dopisu je istaknuto kako Direktiva mora osigurati da radnici uz minimalnu plaću mogu živjeti, platiti troškove stanovanja i kupiti hranu za sebe i obitelj, no kako bi se njome ispunio predviđeni cilj - potrebno ju je snažiti, a ne razvodnjavati.

Sindikati ističu kako razvodnjavanju i slabljenju Direktive pridonose prijedlozi izneseni na sastanku Radne skupine Vijeća za socijalna pitanja, primarno:

  • prijedlog pristupa kojim bi se odgovornost država članica ograničila samo na promicanje primjerene minimalne plaće, a ne osiguranje primjerenosti minimalne plaće.
  • prijedlog da se sadržaj Direktive neće tumačiti kao stvaranje prava za pojedince, čime se Direktiva pretvara u preporuku koja će za posljedicu imati da se niti jedno pravo neće osigurati.

Stoga je, želimo li omogućiti minimalnu plaću koja osigurava dostojanstven život, kao što je to još 2019. godine obećala i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, neophodno podržati snažnu Direktivu i naglasiti, između ostalog, sljedeće njezine elemente:

  • Direktiva mora uključivati učinkovite mjere promicanja kolektivnog pregovaranja. Mora dovesti do povećanja broja radnika pokrivenih kolektivnim ugovorima i osigurati poštivanje prava na kolektivno pregovaranje.
  • Države članice bi trebale biti obvezane da zakonom utvrđene minimalne plaće ne smiju biti ispod praga dostojanstva - 60 posto medijalne bruto plaće i 50 posto prosječne bruto plaće.
  • Iz primjene Direktive ne smiju se izuzeti određene kategorije radnika. Izuzimanje pomoraca te bilo koje drugo izuzimanje bilo bi štetno i nepravedno i treba ga izbjeći. U isto vrijeme Direktiva mora onemogućavati države članice od izuzimanja određenih kategorija radnika iz primjene zakonom utvrđene minimalne plaće ili od uvođenja drugih razina plaće, koje su niže od minimalne.

Dopis u cijelosti pročitajte u nastavku.

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom