SSSH

PočetnaVijestiOsmomartovski performans članica Ženske sekcije SSSH: Žene u okovima radnog vremena

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Osmomartovski performans članica Ženske sekcije SSSH: Žene u okovima radnog vremena

Zagreb, 8. ožujka 2020. - Radi skretanja pozornosti na problematiku radnog vremena, te kako njegov opseg i raspored, prouzrokovan lošim zakonskim okvirom i nedostatak nadzora nad provedbom posebno pogađa žene, Ženska sekcija Saveza samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH) organizirala je na središnjem zagrebačkom Trgu , simbolično ispod sata, osmomartovski performans „Žene u okovima radnog vremena“.

Uvodnu manifestnu pjesmu "Moje ime je žena" pročitala je glumica i aktivistica Urša Raukar.

Članice Sekcije snažnim i živopisnim svjedočanstvima dočarale su kako radno vrijeme žena ima šire značenje od onog standardnog, te uključuje niz nevidljivih i neplaćenih radnih zadataka:

- Žene u djelatnosti turizma i ugostiteljstva rade na slabije plaćenim radnim mjestima kao spremačice, sobarice, pralje, pomoćna radna snaga u kuhinji, hortikulturi… Zbog preraspodjele radnog vremena prisiljene su raditi i do 60 sati tjedno. Kako uskladiti obveze na poslu i kod kuće u takvim uvjetima rada?, pitala je Lidija.

- Žene u trgovini često rade duže od ugovorenog radnog vremena, bez evidencije i plaćanja. Moraju doći ranije i otići kasnije, ne mogu koristiti pauzu, ne plaćaju im se sati za godišnje inventure, poziva ih se sa slobodnog dana ili godišnjeg odmora, posvjedočila je Ružica.

- Žene često rade puno više od ugovorenog broja sati  jer nema dovoljno zaposlenih, što kao razlog za prekovremeni rad navode puno češće od muškaraca. To nije valjani razlog za prekovremeni rad. Prema istraživanju SSSH u 60% slučajeva prekovremeni rad nije pravilno naložen, a u 40% ni dodatno plaćen, napomenula je Ana.
 

Stoga traže strožu kontrolu prekovremenog rada te sankcioniranje poslodavaca, vrednovanje neplaćenog kućnog rada, jasnije reguliran rad na određeno i zaštitne mehanizme protiv njegove zloupotrebe, propisivanje nedjelje kao dan tjednog odmora i neradni dan, a tko smije raditi nedjeljom urediti posebnim propisom, te politike koje će strateški rješavati probleme nejednakosti i neravnopravnosti, a ne parcijalne mjere.


Pozivajući žene na sindikalno organiziranje predsjednica Ženske sekcije SSSH Emina Ibrahimi zaključila je :

- Što je više aktivnih i angažiranih žena u sindikatu, time će se više ženskih pitanja tematizirati kroz radničku borbu i kolektivne pregovore.


Akcija „Žene o okovima radnog vremena“ je povezana s kampanjom SSSH Radno vrijeme po mjeri čovjeka koja je dio programa za kvalitetna radna mjesta Rad po mjeri čovjeka.


! SSSH je prenosio uživo perfomans na svojoj Facebook stranici, a možete ga pogledati OVDJE.

 

Iz medija:

https://www.youtube.com/watch?v=AlC9uoupqtE

https://www.youtube.com/watch?v=3BJu-L0F400

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/foto-performans-sssh-protiv-izrabljivanja-zena-na-radnom-mjestu/10066795/

https://www.rtl.hr/vijesti-hr/foto/2743667/zene-u-okovima-nasred-jelaciceva-trga-slabije-smo-placene-a-radimo-nocne-i-stalno-nas-diskriminiraju/?slika=4134215 

Žene u okovima radnog vremena: Članice SSSH izvele performans protiv izrabljivanja žena na radnom mjestu

https://vijesti.hrt.hr/589024/meunarodni-dan-zena-borba-za-kruh-i-ruze
 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom