SSSH

PočetnaVijestiOsnovano Socijalno vijeće za turizam

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Osnovano Socijalno vijeće za turizam

Zagreb, 27. rujna 2012. - U nazočnosti ministra turizma Veljka Ostojića, predstavnici Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) i HUP - Udruge ugostiteljstva i turizma potpisali su jučer Sporazum o osnivanju Socijalnog vijeća za turizam. Svrha osnivanja Socijalnog vijeća za turizam je poticanje gospodarskog rasta i poboljšanje uvjeta rada i života radnika u turizmu, te jačanje kapaciteta socijalnih partnera za djelatno sudjelovanje u socijalnom dijalogu.

Sporazum je potpisao predsjednik STUH-a Eduard Andrić i predsjednik  Izvršnog odbora HUP - Udruge ugostiteljstva i turizma Jako Andabak.

Članovi Socijalnog vijeća za turizam – predstavnici sindikata i udruga poslodavaca u ugostiteljstvu i turizmu, među ostalim, predlagat će izmjene propisa radi jačanja konkurentnosti hrvatskog turizma i mjere za suzbijanje sive ekonomije i rada na crno, davati preporuke nadležnim tijelima vezano uz uređenje standarda rada i djelatnost ugostiteljstva i turizma, sudjelovati u oblikovanju i promoviranju strukovnih obrazovnih programa koji će odgovarati potrebama djelatnosti u turizmu, te raspravljati o implementaciji EU dokumenata koji se odnose na sektor ugostiteljstva i turizma.

Socijalni dijalog je vrednota EU i preko pravne stečevine prenosi se u članice i zemlje kandidate. Osnivanje sektorskih Socijalnih vijeća od višestrukog je značaja za neposredne aktere socijalnog dijaloga kao i sveobuhvatnu primjenu standarda EU u području odnosa socijalnih partnera i razvoja sektorskog socijalnog dijaloga.

Zašto ste potpisali za referendum #67jepreviše?

Zato što smatram da je to pitanje o kojem moramo imati pravo izjasniti se na referendumu.
Zato što mislim da rad do 67 nije moguć.
Zato što je penalizacija previsoka i nepravedna, posebno s obzirom da uglavnom nije izbor radnika.