SSSH

PočetnaVijestiSabor u prvom čitanju prihvatio izmjene ZOR-a, samo šestorica zastupnika dočekala kraj zasjedanja

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Sabor u prvom čitanju prihvatio izmjene ZOR-a, samo šestorica zastupnika dočekala kraj zasjedanja

Zagreb, 28. veljače 2014. (index.hr) – Hrvatski sabor danas je većinom glasova u prvom čitanju prihvatio prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR), te pozvao Vladu i sindikate da do drugog čitanja zakona obnove socijalni dijalog.

Vlada i sindikati pozvani su da postignu suglasje o spornim pitanjima, poput radnog vremena, modela rada, zapošljavanja posredstvom agencija i statusa radničkih vijeća, koja su uočena u saborskoj raspravi i koja su dovela do zastoja u pregovorima Vlade i socijalnih partnera, zaključak je koji je predložio je Klub SDSS-a, a podržao HSU.

Zaključak je uvjet da Klub SDSS-a podrži predloženi zakon u prvom čitanju, rekao je Milorad Pupovac.

Socijalni dijalog izašao je iz faze rasprave argumentima i ušao u emotivnu fazu, a to nije dobro, rekao je Silvano Hrelja (HSU).

Socijalni dijalog je civilizacijski doseg i trebali bi biti zabrinuti nad njegovom razinom, kaže Hrelja te naglašava kako se dijalog neće razvijati ako jedna strana drugu preko medija poziva da sjednu za pregovarački stol.

"Ovdje ne može biti interes jednih iznad interesa drugih, mora biti ravnoteža interesa i mora se postići dogovor među partnerima", poručuje Hrelja.

Laburist Dragutin Lesar ističe da je ZOR duboki društveni ugovor, da svaki takav ugovor utječe ne samo na socijalnu nego i političku stabilnost države.

Upozoravali smo vas, nemojte otvarati raspravu o ZOR-u bez novog pokušaja dogovora sa sindikatima, niste slušali. Osim socijalne nestabilnosti koja u Hrvatskoj traje predugo, prenijet će tu destabilizaciju i na političku stabilnost ako ostanete tvrdoglavi, poručio je Lesar Vladi i vladajućima.

Upitao je i kome se zapravo pokušava pogodovati - jesu li to poslodavci koji su 2012. iz Hrvatske iznijeli preko dvije milijarde dobiti, a nisu investirali ni lipu.

Lesar tvrdi da je predloženi ZOR na tragu novog pokušaja eksperimentiranja. "Kamen ne možete tlačiti, možete ga zabijati u zemlju koliko god želite, prije ili kasnije će vam negdje ponovo izaći. Nemojte s tim eksperimentirati jer je već dokazano", poručio je Laburist.

Pozvao je na odgađanje glasovanja kako bi se Vladi dala šansa da u toku idućeg tjedna obnovi socijalni dijalog u sklopu Gospodarsko-socijalnog vijeća.

HDZ optužuje Vladu da je ukinula socijalni dijalog u uvjetima pada BDP-a, rastuće nezaposlenosti i prognoza da će tržište rada stagnirati.

Osim toga, dodaje Ivan Šuker, ZOR nije dio sustavnih reformi koje bi u Hrvatskoj trebale promijeniti negativne trendove.

Za prijedlog izmjena ZOR-a glasovalo je 79 zastupnika, jedan je bio suzdržan, a 29 protiv. Zaključak Kluba SDSS-a podržala su 83 zastupnika, pet je bilo protiv, a 19 suzdržanih.
Pupovac: Sve politike štednje bilježe rast nezaposlenosti
Na početku saborskog glasovanja, pojedini zastupnici još jednom su pozvali Vladu da ne forsira Zakon o radu.

"Sve zemlje koje su pokleknule i politike koje su pokleknule pod neoliberalnom mantrom o rezanju, o štednji, otpuštanju i o fleksibilizaciji rada, bilježe rast nejednakosti i bilježe rast nezaposlenosti", rekao je SDSS-ov Milorad Pupovac.

"Gospodine predsjedniče Hrvatskog sabora predlažem da danas odgodite glasovanje o prijedlogu Zakona o radu u prvom čitanju, kako bi dali šansu Vladi, da do tog idućeg tjedna obnovi socijalni dijalog u sklopu Gospodarsko-socijalnog vijeća", kazao je Laburist Dragutin Lesar.

Saborski zastupnici podržali su Pupovčev prijedlog zaključka da se Vladu i socijalne partnere poziva na dogovor uoči drugog čitanja ZOR-a.
ORaH za izmjenu ZOR-a, ali ne po Vladinu prijedlogu

ORaH je za izmjenu Zakona o radu (ZOR), jer se naše tržište rada promijenilo nakon ulaska Hrvatske u EU, ali ne podržava prijedlog koji je danas prihvatio Sabor u prvom čitanju.

Potpredsjednica ORaH-a Božana Zadro upozorila je na konferenciji za novinare na mogućnost da poslodavci preko agencija za privremeno zapošljavanje maksimalno iskorištavaju radnike, kako bi smanjili troškove zapošljavanja na štetu zaposlenih i na teret poreznih obveznika.

Agencije za privremeno zapošljavanje mogu biti korisne poslodavcima u situacijama kad treba zaposliti radnike na kratko vrijeme ili se traže osobe s vještinama i znanjima kojih nema na hrvatskom tržištu, no takvo zapošljavanje mora biti pod kontrolom države.

Budući da se Vlada poziva na preuzimanje njemačkog modela, trebala bi znati da "u Njemačkoj trava nije uvijek zelenija", odnosno da će to imati negativne reperkusije na hrvatsko gospodarstvo.

Zapošljavanje preko agencija u Njemačkoj se pretvorilo u veliki problem na tržištu rada, jer se u roku deset godina broj "posuđenih" radnika na određeno vrijeme utrostručio, na 900.000 ljudi. Poduzeća su transformirala stalna radna mjesta u privremeni radni odnos, a plaće privremenih radnika su i do 50 posto niže od plaća stalnih radnika, ističe Zadro.

Za razliku od Njemačke, u kojoj se političke stranke rukama i nogama bore da se takav model ukine, Francuska i Španjolska su našle savršeni način da se zapošljavanje preko agencija ograniči. Ljudima koji su spremni raditi na određeno vrijeme i mijenjati mjesto stanovanja dali su dodatne bonuse koje plaćaju agencije i poslodavci, koji zbog toga više nisu toliko zainteresirani za takvo zapošljavanje, rekla je Zadro.

Potpredsjednik ORaH-a Davor Škrlec ocijenio je kako u Hrvatskoj umjesto da zakoni evoluiraju i donose poboljšanja, sa svakom promjenom vlasti slijedi nekakva revolucija.

"Radi se po principu, malo ćemo uzeti od Njemačke, malo od Austrije, malo od Finske, pa ćemo složiti svoj jedinstveni hrvatski model. Zbog toga zakoni postaju neprovedivi i uzrokuju probleme gospodarstvu", kaže Škrlec.
Svega šestorica zastupnika dočekala kraj zasjedanja

U nazočnosti svega šestorice zastupnika, Hrvatski sabor završio je raspravu o Vladinu zakonskom prijedlogu da se broj ureda državne uprave sa sadašnjih dvadeset smanji na pet.

Taj prijedlog, formaliziran kroz izmjene Zakona o sustavu državne uprave, saborska je oporba protumačila kao najavu teritorijalnog preustroja države, zamjerajući Vladi da to čini 'ad hoc', parcijalno i bez analize učinaka.

Predložene izmjene mogu, a ne moraju biti najava teritorijalnog ustroja, rekao je u Saboru ministar uprave Arsen Bauk.

Vlada vjeruje da će manji broj ureda omogućiti učinkovitiju raspodjelu poslova i određene financijske uštede. Pet državnih ureda mjesno bi bili nadležni za područje više županija, pa bi tako postojali uredi za središnju i za sjeverozapadnu Hrvatsku, za Slavoniju i Baranju, za Istru, Hrvatsko primorje, Gorski kotar i Liku te za Dalmaciju.

Uz predsjedavajućeg Milorada Batinića (HNS), kraj rasprave i ovotjednog zasjedanja dočekali su trojica HDZ-ovaca Ante Babić, Branko Bačić i Ivan Šuker te dvojica SDP-ovaca Dražen Pandek i Boris Kovačić.

Ostali zastupnici 'razbježali' su se nakon glasovanja.

Hrvatski sabor zasjedanje nastavlja u srijedu, raspravom o prijedlogu zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama u prvom čitanju.

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom