SSSH

PočetnaVijestiAktivnostiGranski sindikatiSUH i MUH: Umirovljenici, masovno izađite na izbore i odlučite pobjednika

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

SUH i MUH: Umirovljenici, masovno izađite na izbore i odlučite pobjednika

Zagreb, 1. srpnja 2020. - Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) i Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) pozvali su svoje članove, kao i sve umirovljenike i starije osobe u Hrvatskoj, na masovni izlazak na izbore, te da daju glas onim strankama koje im u svojim programima jamče bolja rješenja i dostojanstven život bez siromaštva.

- Pokažimo masovnim izlaskom na birališta i svoju brojčanu snagu, jer je sigurno da 1,25 milijuna umirovljenika, koji čine jednu trećinu ukupnog biračkog tijela, nedvojbeno svojim glasovima mogu presudno utjecati na to tko će biti izborni pobjednik, navodi se u zajedničkom priopćenju, ali i upozorava kako se, sudeći po ponuđenim programima, može uočiti da je više onih s kojima SUH i MUH ne mogu biti zadovoljni.

Evidentan je slabiji interes političara za probleme starijih osoba, a osobito se nedovoljno uočava činjenica da su umirovljenici zapali u siromaštvo, da je sada prosječna mirovina 2.525 kuna i da je to svega 37,6  posto u odnosu na prosječnu neto plaću, što je najniže u Europi. Prvo se stoga mirovine trebaju jednokratno povećati proporcionalno visini pojedinačne mirovine, u većem iznosu za niže, a manjem za više mirovine.

Također, mora se poboljšati model indeksacije mirovina tako da se usklađuju u  stopostotnom iznosu povoljnijeg indeksa rasta plaća ili cijena, kako bi se zaustavilo daljnje osiromašivanje najstarije populacije. I brojni drugi prijedlozi imaju izuzetan značaj, među kojima je uvođenje novog modela obiteljske mirovine, veća institucionalna i vaninstitucionalna skrb za starije osobe, uključujući  gradnju i nadzor rada domova za starije.

Važan je i nastavak djelovanja Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe - demokratske stečevine koja je teško izborena prije deset godina, koje se od tada potvrdilo kao savjetodavno tijelo Vlade RH  koje može i treba ostati najviši oblik socijalnog dijaloga.

Puno je inicijativa pokrenuto preko Nacionalnog vijeća od kojih su neka prihvaćena. Iako neka nisu dovoljno uvažavana, ipak brojni prijedlozi koji su od velike važnosti čekaju na daljnju raspravu i zauzimanje zajedničkih stavova. 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom