SSSH

PočetnaVijestiAktivnostiGranski sindikatiVozači u javnom prometu ne mogu nadzirati nošenje maski od strane putnika!

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Vozači u javnom prometu ne mogu nadzirati nošenje maski od strane putnika!

Zagreb, 26. lipnja 2020. – Savez samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH), Sindikat prometa i veza Hrvatske (SPIVH) i Udruga sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske (USVPRH) održali su danas u Radničkom domu u Zagrebu konferenciju za novinare na kojoj su upozorili na težak položaj vozača u javnom prometu nakon uvođenja obavezne upotrebe zaštitnih maski te zatražili od Nacionalnog stožera civilne zaštite da hitno adresira njihov problem.

Predsjednik SSSH Mladen Novosel istakao je da sindikati podržavaju epidemiološke mjere, uključujući uvođenje obavezne upotrebe zaštitnih maski u javnom prijevozu, ali da je neprihvatljivo očekivati kako će vozači biti jedini koji tu mjeru moraju provesti.

„Od vozača se očekuje da bude i vozač i zaštitar i pregovarač. Osim što treba voziti, što i jest njegov glavni posao, sada bi trebao i pregovarati s putnicima o nošenju maski i izbacivati one koji ih ne žele staviti. To ne može funkcionirati“, rekao je Novosel.

Novosel je upozorio da bi ovakav način provedbe mjera mogao dovesti do neželjenih sukoba i ozljeda, kao što se već dogodilo u nekim zemljama.

„Nadzor nad nošenjem maski u javnom prijevozu ne mogu preuzeti vozači. Treba razmisliti o drugim opcijama – o većem broju kontrolora, o zaštitarima ili o djelatnicima policije. Poručujemo Stožeru da još jednom razmisli o provedbi ove mjere, da ju dogovori sa svim akterima koji u njoj sudjeluju i da pronađe prikladan način njezinog nadzora“, rekao je Novosel.

Stjepan Lisičak, predsjednik SPIVH-a, rekao je da sindikat od jučer dobiva dojave vozača koji se žale na probleme s nepoštivanjem mjera.

„Većina putnika pridržava se mjera i nosi maske, ali manji broj koji odbija to učiniti izaziva probleme i povećava nervozu vozača – neki čak optužuju vozače da su sami izmislili pravilo o maskama“, rekao je Lisičak, koji je također apleirao na Nacionalni stožer da vodi računa o radnicima i da razgovara s njihovim predstavnicima o provedbi mjera.

Predsjednik USPVRH-a Anto Jelić rekao je da je odluka o maskama neprovediva na terenu iz dva razloga.

„Prvo, vozač nema ovlasti kontrolirati i izbacivati putnike. Drugo, u javnom gradskom prijevozu ne možete uvijek kontrolirati tko je sve u vozilu. Zagrebački tramvaj ima šestero vrata i vozač ne može u svakom trenutku znati tko je sve unutra.“, rekao je Jelić, koji također aplelira na Stožer da osigura druge načine nadzora nad provedbom ove mjere.

Jelić je od Stožera zatražio i donošenje dodatne odluke kojom bi vozače čiji je vozački prostor od putničkog fizički odijeljen pregradom oslobodio obaveze nošenja maske tijekom rada. Osim što je u slučaju postojanja pregrade maska nepotrebna, njezino nošenje može ugroziti i sigurnost vožnje, kao primjerice u slučaju vozača koji nose naočale, koje se zbog maske počinju magliti.

Snimku cijele konferencije možete pogledati ovdje.


 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom