SSSH

PočetnaVijestiAktivnostiMeđunarodne aktivnostiBez snažnih sindikata i kolektivnog pregovaranja nema većih plaća

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Bez snažnih sindikata i kolektivnog pregovaranja nema većih plaća

Zagreb, 10. rujna 2020. - Iznos plaće u uskoj je vezi s time jesu li radnici pokriveni kolektivnim ugovorom, pokazuju službeni podaci.

U devet od deset država članica EU s najnižim prosječnim plaćama i minimalnim plaćama, samo je sedam do 30 posto radnika pokriveno kolektivnim ugovorima pa tako i plaćama koje su sindikati ispregovarali.

S druge strane, u osam od deset zemalja s najvišim plaćama, više od 70 posto radnika pokriveno je kolektivnim ugovorom.

Međutim, problem postoji u svakoj zemlji: 19 milijuna radnika samo u Njemačkoj ne uživa prednosti kolektivnih ugovora, dok je na razini EU čak 76 milijuna (što je 39 posto svih zaposlenih) radnika isključeno iz kolektivnih ugovora.

 

 

 

 

 

 

 

 

Europska konfederacija sindikata (ETUC) upozorava na ove podatke uoči daljnjih koraka Europske komisije na ispunjenju obećanja predsjednice Komisije Ursule von der Leyen kako će „osigurati da svaki radnih u našoj Uniji ima pravednu minimalnu plaću“.

Komisija bi inicijativu trebala predstaviti 28. listopada, a europski sindikati traže donošenje direktive koja će zajamčiti da nijedna država članica ne može odrediti minimalnu plaću ispod dvostrukog praga siromaštva (60 posto medijalne plaće I 50 posto prosječne plaće) te koja će istodobno zaštititi i poticati kolektivno pregovaranje u svakoj državi članici. Podsjetimo, taj je zahtjev podrupro i Savez samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH).

- Podaci su jasni: plaće su najniže tamo gdje je kolektivno pregovaranje najslabije. Vjerodostojno europsko zakonodavstvo kojim će se odgovoriti na niske i nepravedne plaće mora podrazumijevati mjere jačanja kolektivnog pregovaranja. Komisija mora zahtijevati od država članica da potiču kolektivno pregovaranje, zajamče sindikatima pristup radnim mjestima, a javna sredstva dodjeljivati onim tvrtkama koje sklapaju kolektivne ugovore, komentirala je Esther Lynch, zamjenica glavnog tajnika ETUC-a.

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom