SSSH

PočetnaVijestiAktivnostiMeđunarodne aktivnostiEpidemija stresa u vezi s radom – ETUC traži europsku direktivu

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Epidemija stresa u vezi s radom – ETUC traži europsku direktivu

Bruxelles, 10. listopada 2020. - Stres u vezi s radom dosegao je epidemijske razmjere i prije zatvaranja gospodarstva i bio je odgovoran za više od polovice svih izgubljenih radnih dana u EU. Novi podaci Eurostata pokazuju kako svaki treći radnik stalno ili često radi pod vremenskim pritiskom, što je veliki uzročnik stresa.

Ujedinjeni narodi upozoravaju kako se od početka lockdowna razina stresa u Europi „značajno povećala“. Dvostruko je veća vjerojatnost da će ljudi koji rade od kuće raditi duže od 48 sati, a kod njih je i veća vjerojatnost kontinuiranih problema sa spavanjem.

Na Svjetski dan mentalnog zdravlja sindikati pokreću kampanju EndStress.EU kako bi se osiguralo donošenje europske direktive koja će odgovoriti na ovaj rastući problem.

Zašto je vrijeme da se pozabavimo stresom u vezi s radom u Europi:

  • 51 posto radnika u EU navodi kako je stres uobičajen na njihovu radnom mjestu
  • trošak depresije uzrokovane radom procjenjuje se na 617 milijardi eura godišnje
  • četvrtina radnika kaže kako ih je rad za vrijeme lockdowna emocionalno iscijedio

Direktiva je potrebna, jer i istraživanja same EU pokazuju da 89 posto poslodavaca izjavljuje kako upravljaju zaštitom zdravlja i sigurnosti na radu zbog postojanja zakona i propisa. Međutim, samo mali broj država članica ima zakon o stresu na radu ili u vezi s radom, a samo trećina radnih mjesta ima akcijski plan za sprečavanje stresa u vezi s radom.

Kampanju provode Europska konfederacija sindikata (ETUC) i Eurocadres, sindikat koji predstavlja stručnjake i  menadžeri, uz podršku Mental Health Europe i više od 20 sindikata s nacionalne razine. U pokretanju kampanje sudjeluju i zastupnici u Europskome parlamentu iz redove Socijalista i demokrata i Zelenih/EFA.

- Stres u vezi s radom već je dosegao epidemijske razmjere i prije zatvaranja gospodarstva, ali rad od kuće stvorio je nove pritiske koji  negativno utječu za mentalno zdravlje radnika. Sada više nego ikada potrebno je djelovanje EU-a kako bi se riješila ova kriza; i istraživanja same EU pokazuju kako poslodavci djeluju jedino zato što iz zakoni na to obvezuju.

Vrijeme je da Europska komisija pokaže kako mentalno zdravlje shvaća jednako ozbiljno kao i fizičko zdravlje – to će pokazati predlaganje direktive koja će pružiti odgovor na ovu epidemiju stresa u vezi s radom, kazao je zamjenik glavnog tajnika ETUC-a Per Hilmersson.

Još o temi:
EU law to tackle stress epidemic urgent after lockdown _etuc.org

 


 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom