SSSH

PočetnaVijestiAktivnostiMeđunarodne aktivnostiIzgradnja snage radnika i promjena pravila u središtu Četvrtog kongresa ITUC-a

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Izgradnja snage radnika i promjena pravila u središtu Četvrtog kongresa ITUC-a

Kopenhagen, 3. prosinca 2018.  – U danskome Kopenhagenu od 2. do 7. prosinca održava se Četvrti svjetski kongres Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC), najveće sindikalne, demokratske organizacije na svijetu koja okuplja 207 milijuna članova organiziranih u 331 nacionalnu središnjicu, među kojima je i SSSH.

Tema Kongresa je „Izgradnja snage radnika – promijenimo pravila“. U radu Kongresa sudjeluje više od 1.200 zastupnika iz više od 130 zemalja, a SSSH predstavlja izvršna tajnica za međunarodne odnose i razvoj organizacije Dijana Šobota.

Kongres pratite uživo na: https://congress2018.ituc-csi.org/  i na twitteru #ITUC18.

Kongres je organiziran kroz četiri skupine rasprava, koje trebaju pridonijeti oblikovanju budućih politika ITUC-a: mir, demokracija i prava; reguliranje ekonomske snage; globalne promjene – pravedna tranzicija, te jednakost.

Zastupnici na Kongresu raspravljat će o kampanjama sindikalnog organiziranja u multinacionalnim kompanijama, uključujući Amazon i Samsung, o organiziranju u neformalnom sektoru, odgovorima vlada na nejednakost i jaz u plaćama između muškaraca i žena, minimalnoj plaći i socijalnoj zaštiti, klimatskim promjenama i budućnosti rada. Zastupnici će posjetiti i švedski Malmo kako bi se upoznali s njegovom industrijskom baštinom kao i modelom integracije izbjeglica.

Tijekom Kongresa zastupnici, ali i javnost, imat će priliku glasovati o najgorem poslodavcu na svijetu – prije četiri godine tu neslavni nagardu ponio je Jeff Bezos, šef Amazona, a sada mu „konkuriraju“ Vencent Bollore (Bollore), Ivan Glasenberg (Glencore), Dara Khosrowshahi (Uber), Lee Kun-hee (Samsung grupa), Doug McMillon (Waltmart), Michael O'Leary (Ryanair), Will Shu (Deliveroo), Arne Sorenson (Marriott International) i Harvey Weinstein (Weinstein Company). Bit će objavljeni podaci o kršenjima sindikalnih i radničkih prava temeljem ITUC-ova Globalnog indeksa prava za razdoblje 2013. – 2018.

Uz Izvještaj o radu i program rada, zastupnici će birati i novo vodstvo najveće globalne organizacije radnika. Za vodeće mjesto ITUC-a konkuriraju aktualna glavna tajnica Sharan Burrow, te Susanna Camuso, glavna tajnica talijanske konfederacije CGIL. Rezultat izbora bit će poznat u srijedu, 5. Prosinca, no ishod u ovome trenutku nije izvjestan. Ono što je sigurno je da ITUC mora postati znatno snažnijom, učinkovitijom, te znatno više uključiva kako bi postala relevantnija za radnike i njihove probleme na lokalnoj razini, kako bi doista bila u stanju izgraditi snagu radnika i promijeniti pravila.

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom